IJsseldijk bij Kampen beschadigd: dijkwachters waren toch wel onthutst bij het zien van de schade

De beschadigde dijk bij Kampen
De beschadigde dijk bij Kampen
Foto:

Onbekenden hebben dit weekend de IJsseldijk bij Kampen beschadigd. Over een lengte van twee kilometer zijn diepe bandensporen in de dijk getrokken. Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD) ontdekte de beschadiging tijdens een reguliere training. “We zijn onthutst.”

De vrijwillige dijkwachters waren bezig met een training toen ze op de IJsseldijk vlak bij Kampen rijsporen in de grasbedekking van de dijk troffen. Op sommige stukken wel tot 25 centimeter diep. Door de regen en de sneeuw van de afgelopen dagen is de bovenlaag van de dijk zacht geworden, waardoor makkelijk schade ontstaat door over de dijk te rijden.

Hoofd dijkwachtorganisatie Freddie Schutte: “Onze dijkwachters waren toch wel onthutst bij het zien van de schade. Als vrijwilliger train je om bewoners te beschermen tegen overstroming of wateroverlast en dan vernield iemand anders uit baldadigheid een stuk dijk. Ik zou het stoer vinden als de veroorzaker zich meldt. Of veroorzakers. We nodigen ze graag uit om eens mee te lopen met de dijkwacht.”
De grasmat is een beschermlaag voor de dijk. Daarom is het belangrijk dat die in goede conditie is. Door deze schade moeten we misschien extra maatregelen nemen als we dit voorjaar nog te maken krijgen met hoogwater op de IJssel. Bijvoorbeeld een grote dijkenpleister plakken om de ‘wonden’ te beschermen tegen golfslag.”
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen