‘Totaal opgefokte’ overvaller slaat personeel in sushizaak

De totaal opgefokte overvaller slaat er op los
De totaal opgefokte overvaller slaat er op los
Foto: Plaats Delict

Of er een verband is tussen de overval begin januari op de Sushizaak in de Aalanden en sluiting van het pand eerder van het pand is niet duidelijk. De politie zwijgt over de reden waarom burgemeester Peter Snijders eerder het slot voor drie maanden op de deur deed. De politie zoekt contact met twee jongeren als mogelijke getuige.

De dader trok ‘totaal opgefokt’ op 6 januari door de zaak en zwaaide met zijn wapen, sloeg ermee op de balie en sloeg in de keuken zelfs iemand ermee tegen zijn hoofd.

Wie met zulke wapens rondlopen, neemt grote risico’s. Dat zegt vuurwapenexpert bij de politie Oost-Nederland Mathijs Scholz. Nepwapens lijken steeds meer op echte wapens, zegt hij. “Ons dienstwapen lijkt sprekend op het wapen dat in de airsoftsport wordt gebruikt. Ze zijn bijna identiek.”

Airsoft is een schietsport waarbij je met het afschieten van biologisch afbreekbare kleine balletjes doelwitten probeert te raken of tegenstanders uit te schakelen. Wie met een nepwapen op zak de politie tegenkomt, moet zich grote zorgen maken. Scholz: “Collega’s moeten in een split second beslissen: trek ik mijn dienstwapen? Moet ik een verdachte uitschakelen of niet?” Die beoordeling, zegt Scholz, “is zo kort dat je jouw dienstwapen misschien gebruikt, zelfs als de ander een nepwapen in zijn hand heeft.”

Politiewoordvoerder Jennifer Schoorlemmer kan over de zaak in Zwolle niet veel zeggen, omdat het onderzoek nog loopt. “We hebben er laatst een inval gedaan”, wil ze wel kwijt in Plaats Delict.

De politie zoekt in deze zaak contact met twee getuigen. Schoorlemmer zeg: “Tijdens de overval zat een jongeman op een scooter voor de zaak en een andere jongeman liep daar naar zijn fiets. Ben jij dit: neem dan contact op met onze tiplijn, want je kunt hele waardevolle informatie voor ons hebben.” Overvallers riskeren fikse straffen, zegt persofficier Menno Hoekstra van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland in Plaats Delict. Hoekstra: “Bij een woningoverval is de basisstrafeis drie jaar gevangenisstraf. Word je mishandeld, bedreigd, gaat het om meerdere overvallers, dan komt er een paar jaar bij. Dan is de strafeis vier à vijf jaar of nog meer, afhankelijk van de omstandigheden.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen