Zwolse benjamins Silke en Roberto staan hoog op kandidatenlijst van PvdA Overijssel

Silke Beld en Roberto Kist
Silke Beld en Roberto Kist
Foto: PvdA Overijssel

Roberto Kist (27) en silke Beld (30) staan hoog op de kandidatenlijst van de PvdA. Daarmee zetten de socialisten de verjonging in van provinciale staten. Jan Slijkhuis staat als derde Zwollenaar in de top 10.

Roberto Kist heeft de vijfde plaats weten te bemachtigen. Net buiten het aantal zetels dat de partij nu heeft in provinciale staten. Hij is de jongste kandidaat, maar heeft al ruime politieke ervaring als burgerraadslid in Zwolle. Daarnaast is hij fractie-assistent bij de Statenfractie in Utrecht. Silke Beld is nieuwkomer met nog weinig politieke ervaring. “Natuurlijk zal er veel nieuw zijn voor mij. Dat heb je als je net in de politiek begint. Wel heb ik me ter voorbereiding goed ingelezen en ik weet dat vanuit de fractie voldoende begeleiding zal zijn.” Silke bezet de zevende plaats op de lijst en in het dagelijks leven is Beld docente Nederlands op het Deltion College. Of ze veel stemmen van haar studenten verwacht? “Haha” lacht ze “campagne voeren bij mijn eigen studenten is een grijs gebied. Ik hoop natuurlijk wél dat een aantal collega’s op mij gaat stemmen. Dat zou leuk zijn.”

Speerpunten

Een van de speerpunten voor Silke zal de woningnood zijn en in het bijzonder voor jongernen. ”Uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk het is om aan een betaalbare woning te komen. Hier heeft de provincie een grote rol. Door met gemeentes en woningbouwcorporaties afspraken te maken over het bouwen van meer betaalbare woningen krijgt iedereen een eerlijke kans op een woning.” Roberto zegt: “Van mijn ouders die allebei in een fabriek werkten leerde ik dat het belangrijk is om de wereld steeds iets mooier te maken. En dat de overheid zij aan zij moet staan met haar inwoners om te zorgen voor bestaanszekerheid, betaalbare woningen, een duurzame toekomst, goed onderwijs en eerlijk werk.”

Beiden hopen op een hoge opkomst op 15 maart. Het stemrecht is een groot goed, laat dat niet verloren gaan vinden Silke en Roberto. Daarbij telt de verkiezing van de Provinciale Staten dubbel. Ten eerste worden de Statenleden gekozen, dat zijn de controleurs van het provinciebestuur. Ten tweede kiezen die weer de leden van de Eerste Kamer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen