Bezit van bepaalde doorgefokte huisdieren wordt verboden

Foto:

Het wordt verboden om huisdieren te hebben die aantoonbaar last hebben van een doorgefokt uiterlijk.

Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit komt met een lijst met kenmerken waar de dieren last van kunnen hebben, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Die worden dan verder aan banden gelegd.

Korte snuiten en vouworen

Aanvankelijk gaat het alleen om honden die bijvoorbeeld een korte snuit hebben en “happend naar adem door het leven gaan” en katten, huisdierenbijvoorbeeld met vouwoortjes.

“Ik wil hier glashelder over zijn – als minister maar ook als mens: ik vind dit niet kunnen. We maken onschuldige dieren het leven zuur, puur omdat we het ‘mooi’ en ‘schattig’ vinden.”

De lijst wordt in de loop van de tijd verder uitgebreid, zo is het plan. Wel erkent de minister dat het objectief vaststellen dat dieren lijden “ontzettend complex” is en dat het tijd zal kosten om zo’n verbod goed te laten functioneren. Mensen die nu een huisdier hebben met zulke kenmerken, mogen hun dier hoe dan ook gewoon houden tot het overlijdt.

Verbod op het vertonen

In afwachting van het houdverbod wil Adema ook een verbod om de dieren te vertonen, bijvoorbeeld in reclames of op sociale media. Dat zou mensen namelijk aanmoedigen om zelf ook zo’n huisdier te nemen. De fok van dieren met eigenschappen waar zij last van kunnen hebben, is in Nederland al verboden. Wel kunnen ze nog uit het buitenland gehaald worden.

Bron: Nieuws.nl/ANP

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen