Tentoonstelling ‘weggecijferd, teruggevochten’ over toeslagenaffaire komt naar Zwolle

Een van de geportretteerde gezinnen
Een van de geportretteerde gezinnen
Foto: Bert Teunissen

Weggecijferd. Teruggevochten. Zo heet het bijzondere fotoboek waarin honderd ouders, getroffen in het toeslagenschandaal, worden geportretteerd. Op zaterdag 21 januari wordt om 11.00 de tentoonstelling ‘Weggecijferd. Teruggevochten’ geopend op het Rodetorenplein. De tentoonstelling is op initiatief van de SP naar Zwolle gehaald en toont acht grote foto’s van gedupeerde ouders in het toeslagenschandaal geportretteerd door fotograaf Bert Teunissen.

Eduard van Scheltinga, afdelingsvoorzitter SP: ‘Ook in Zwolle zijn er slachtoffers van het toeslagenschandaal. Deze tentoonstelling over het toeslagenschandaal laat het onmenselijke karakter van het systeem zien waar zij
slachtoffer van zijn geworden. Een systeem waarin mensen slechts cijfers zijn en ook zo behandeld worden.’ De tentoonstelling zal tot 2 februari in Zwolle te zien zijn op het Rodetorenplein. Bij de opening van de tentoonstelling zal SP-fractievoorzitter Brammert Geerling spreken over waarom deze tentoonstelling belangrijk is voor de stad.

Gezinnen krijgen een gezicht

Weggezet worden als cijfer. Dat is wat duizenden mensen hebben meegemaakt. Voor de overheid bestonden zij alleen als cijfer, gecriminaliseerd en bewust gedehumaniseerd tot een zaaknummer. In dit fotoboek toont fotograaf Bert Teunissen in opdracht van de SP de gezichten van 100 gezinnen die getroffen werden door het toeslagenschandaal.

Mensen die zich van geen kwaad bewust waren. Mensen als u en ik, geportretteerd in hun eigen woning. Met het gezin poserend op een leren hoekbank zoals er misschien ook bij u een staat. In een enkel geval ontbreekt een zitmeubel omdat werkelijk alles van die persoon is afgepakt.

Lilian Marijnissen over het toeslagenschandaal

´’Doordat de SP een meldpunt startte, zagen we hoe groot het leed achter het toeslagenschandaal was. Toen bleek dat dit geen incident was dat enkele gezinnen trof, maar een vreselijke fout in het systeem met zeker tienduizenden gezinnen die compleet kapot zijn gemaakt. Het is woestmakend dat deze mensen nog steeds niet hun eigen afgepakte geld terug hebben en een fatsoenlijke schadevergoeding hebben gekregen. Inmiddels zien we dat honderdduizenden mensen op ‘zwarte lijsten’ met discriminerende risicoprofielen blijken te staan en het lek in het toeslagenschandaal helaas nog niet boven is. Met dit boek laten we zien wat er gebeurt als de overheid en de politiek vergeten dat er achter cijfers en procedures mensen en gezinnen schuilgaan.’´

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen