SP’er Renske Leijten heeft een goed gesprek in Zwolle over extreme energiekosten

Renske Leijten in het wijkcentrum van Holtenbroek
Renske Leijten in het wijkcentrum van Holtenbroek
Foto: Eduard van scheltinga

De hoogte van de energiekosten leeft in Zwolle. Een afgeladen wijkcentrum in Holtenbroek ging in gesprek met SP-kamerlid Renske Leijten.

Renske Leijten besprak de extreme energiekosten, hoe de rekeningen de mensen raakt en wat er aan te doen is: “We moeten niet winsten gaan subsidiëren met het prijsplafond, maar energie weer nationaliseren.” De SP ziet dat steeds meer mensen in de problemen komen door onder andere hoge energiekosten. Eduard van Scheltinga: “Ondertussen boeken energiebedrijven recordwinsten. De grootste drie energiebedrijven, Essent, Vattenfall en Eneco, keerden de afgelopen zes jaar 7,65 miljard euro uit aan hun buitenlandse aandeelhouders”.

Het kabinet trekt tientallen miljarden uit voor het prijsplafond. Dat is om de energiebedrijven te verleiden tot lagere prijzen, stelt de SP. Van Scheltinga: “In plaats daarvan moet de regering maximumprijzen per eenheid stroom en gas instellen. Als energiebedrijven dan compensatie nodig hebben, dan moeten wij daar zeggenschap via aandelen voor terugkrijgen.”

De volkspetitie van de SP voor het nationaliseren van energiebedrijven is inmiddels al ruim 80.000 keer ondertekend. De maatschappelijke druk die ontstond over de hoge energieprijzen leidde eerder tot de 190 euro compensatie die huishoudens deze maand ontvingen. Van Scheltinga: “De volgende stap is het nationaliseren van onze energiebedrijven, zodat de kosten voor mensen omlaag kunnen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen