Koggepark belangrijke stap in een groenere spoorzone

Waterbeleving in het Koggepark als rustpunt
Waterbeleving in het Koggepark als rustpunt
Foto: Gemeente Zwolle

Met een beetje mazzel is eind volgend jaar het eerste deel van het Koggepark klaar. Er is ingestemd met het ontwerp voor deze groen loper en daarmee kan het eerste deel, van het Karnebeekpad tot aan de Hanzelaan, worden aangelegd.

Wethouder Spoorzone Gerdien Rots: “Het Koggepark is dan de eerste echte permanente verandering in de openbare ruimte van dit deel in de Spoorzone. Tegelijkertijd een grote stap naar een groenere Spoorzone die ook beter is voorbereid op de verandering van het klimaat. De groene loper breidt zich de komende tijd verder uit. Samen met onder andere het Spoorpark langs het spoor, heeft de Spoorzone straks een buitenruimte waar het fijn is om te verblijven. Persoonlijk kan ik niet wachten tot het zover is”.

Het Koggepark geeft straks midden in de stadse levendigheid van de Spoorzone een plek om even tot rust te komen, of juist om elkaar te ontmoeten, of een stukje te wandelen.

De Koggelaan verandert in een fietsstraat waar de auto te gast is. De rijbaan en de trottoirs langs de Koggelaan worden smaller zodat er meer plek komt voor groen. Op de kades komt beplanting waar je tussendoor kunt wandelen. Trappen worden zoveel mogelijk vervangen door hellingbanen zodat de oevers ook toegankelijk zijn voor mensen met een rolstoel of kinderwagen en op diverse plekken komen plekken om te zitten en even uit te rusten. Welke planten er precies komen in het park, dat wordt de komende tijd nog verder uitgewerkt. In ieder geval zullen de planten aantrekkelijk zijn voor insecten en vogels.

Ter hoogte van het Lübeckplein komt een vlonder aan de waterkant. Hiermee kan de bezoeker het water nog meer beleven en is het plein direct verbonden met het water. De nieuwe inrichting van de Koggelaan ziet er niet alleen aantrekkelijker uit. Het groen beperkt ook de opwarming van de stad in warme zomers. Bovendien wordt het regenwater vastgehouden in wadi’s. Dit betekent dat het water bij plensbuien in de bodem zakt in plaats van dat het afgevoerd wordt naar het riool. Een deel van het huidige bestratingsmateriaal wordt hergebruikt in de nieuwe bestrating.

De kruising van de Koggelaan met het Van Karnebeekpad wordt in de eerste fase van de aanleg ook aangepast. De slinger in de huidige aansluiting wordt verwijderd waardoor de kruising overzichtelijker en veiliger wordt. Ook wordt het fietspad tussen de twee tunnels verbreed.

Het stuk van het Koggepark tussen de Hanzelaan en Oostzeelaan krijgt, vooruitlopend op de definitieve inrichting, een aantal tijdelijke aanpassingen. Zo wordt in ieder geval de fietsstraat in rood asfalt hier doorgetrokken en wordt de groenstrook verbreed. De definitieve inrichting van dit gedeelte van het Koggepark volgt later, samen met plannen voor de openbare ruimte van het Hanzekwartier. Ook de overige delen van het Koggepark dat in de toekomst loopt van de Willemsvaart tot en met Het Gildenhof (Hanzebadlocatie), worden op een later moment uitgevoerd.

De aanleg van het Koggepark start vanaf april 2023 en duurt tot het einde van het jaar. Om te zorgen dat het gebied goed bereikbaar blijft, knipt de gemeente de werkzaamheden op in een aantal fases. In het voorjaar van 2024 wordt dan het groen in het Koggepark geplant. Dan is Spoorzone Zwolle een park rijker. De aanleg van het Koggepark wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies van de provincie en het rijk.

Lees meer over Bouwen en Wonen in Zwolle

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen