Renske Leijten (SP) komt naar Zwolle voor een bijeenkomst over energiekosten

SP-kamerlid Renske Leijten
SP-kamerlid Renske Leijten
Foto: Bas Stoffelsen

Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP) komt 9 december naar Zwolle voor een bijeenkomst over energiekosten. Ze is in wijkcentrum Holtenbroek en praat over de sterk gestegen (energie)prijzen.

SP-afdelingsvoorzitter Eduard van Scheltinga zegt om de fors gestegen kosten te lijf te gaan: “Om te beginnen niet winsten subsidiëren, maar energiebedrijven nationaliseren. Steeds meer mensen komen in de problemen door onder andere de hoge energiekosten. Ondertussen boeken energiebedrijven recordwinsten. De grootste drie energiebedrijven, Essent, Vattenfall en Eneco, keerden de afgelopen 6 jaar €7,65 miljard uit aan hun buitenlandse aandeelhouders.

Van Schelinga zegt ook: “Het kabinet trekt met het prijsplafond tientallen miljarden uit om de energiebedrijven te verleiden tot lagere prijzen. Maar een groot deel van dat geld zal opnieuw verdwijnen in de zakken van de aandeelhouders. In plaats van een prijsplafond voor de energierekening moet de regering maximumprijzen per eenheid stroom en gas instellen. Als energiebedrijven dan compensatie nodig hebben, moeten wij daar zeggenschap via aandelen voor
terugkrijgen.”

De volkspetitie voor het nationaliseren van energiebedrijven is inmiddels al ruim 70.000 keer ondertekend. De maatschappelijke druk die ontstond over de hoge energieprijzen heeft eerder al geleid tot de compensatie die huishoudens ontvingen. Van Scheltinga: “De nood is bij velen hoog. Nu is het tijd om je te laten horen en de overheid zover te krijgen om de energierekening echt omlaag te brengen.”

Iedereen is van harte welkom om in gesprek te gaan met Renske Leijten. De bijeenkomst begint om 19.30 uur. Aanmelden voor de bijeenkomst kan via kostenomlaag.sp.nl/Zwolle.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen