Autodelen: zeven Assendorper huishoudens delen twee elektrische auto’s

De autodelers: Diederik met Joos, Laurien met Victor, Joost en Maarten
De autodelers: Diederik met Joos, Laurien met Victor, Joost en Maarten
Foto: Natascha van Zaanen

Dankzij een handig deelplan delen zeven Assendorper huishoudens twee gloednieuwe elektrische auto’s. “Rijdt als een zonnetje en fijn om dit samen te kunnen doen”, concluderen de initiatiefnemers. Dankzij het initiatief is het mogelijk om het aantal auto’s in de wijk te verminderen, duurzaam te rijden en het rijcomfort te verhogen.

Laurien Visser en Diederik van Petegem vertegenwoordigen de zeven huishoudens die sinds kort gezamenlijk twee auto’s van OnzeAuto delen. De buren vormen ‘best een hecht clubje’ en delen een gezamenlijk probleem: hoe rij je betaalbaar en groen naar werk en familie? Dankzij een handig deelplan bleek het mogelijk om het probleem samen op te lossen.

OnzeAuto

Het systeem is eenvoudig: bewoners kopen een bundel bij OnzeAuto, een bedrijf dat bewoners in wijken en gemeenten helpt om auto’s te delen. Zij kiezen uit opties die variëren van ‘af en toe een ritje’ tot ‘de ervaren autodeler’ die vaak op de weg zit. Als er voldoende aanmeldingen zijn wordt een auto in de wijk geplaatst. De auto blijft eigendom van het bedrijf, dat tevens voor onderhoud en afrekening zorgt.

Handige app en snufjes

De deelnemers maken gebruik van een app die zowel als boekingssysteem, sleutel en boekhouding fungeert. Hoewel het even wennen is heeft de auto veel handige snufjes, die het rijcomfort flink verhogen.

Met de gemeente zijn goede afspraken gemaakt. De deal is: voor elke deelauto gaat tenminste een auto weg. De gemeente zorgt voor nieuwe laadpalen mocht dat nodig zijn.

Laurien en Diederik zijn enthousiaste ‘meerijders’, die andere bewoners oproepen om ook mee te doen. “Iedereen die mee wil doen kan vandaag nog instappen”, aldus Diederik. “Onze ambitie is om te groeien. Het klinkt raar maar des te meer deelnemers, des te meer opties en des te minder hoofdpijn.”

Laurien en haar man deelden al een tijdje een auto maar deze stond in Zwolle-Zuid geparkeerd: “Met een kleintje erbij was dit af en toe best lastig. Maar een eigen auto zagen we niet zitten. Die zou vaak stilstaan, een kostbare en onnodige luxe.” De kinderarts draait maandelijks vier avonddiensten, waarbij het openbaar vervoer geen optie is.

Diederik had twee auto’s, een gezinswagen voor de deur en een werkauto op de gemeenschappelijke parkeerplaats, het Mobipunt. Hij wilde graag elektrisch rijden maar vond dit te kostbaar: “Ik had al eerder nagedacht over een deelauto, in particulier beheer, maar zag nogal wat beren op de weg.”

Het handige deelplan blijkt voor beide deelnemers goed te werken. Laurien gebruikt de deelauto voor haar avonddiensten en voor gezinsuitjes. Dat laatste is nu een stuk makkelijker, omdat de auto op het plein staat geparkeerd.

Diederik heeft één auto de deur uit gedaan. Hij en zijn vrouw gebruiken de deelauto voor werkafspraken en gezinsuitjes. Met de kinderen is rekening gehouden: in een van de auto’s zit standaard een kinderzitje. Diederik hoopt in de toekomst ook zijn werkauto in te kunnen ruilen voor een deelauto.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen