Onrust onder PEC-supporters en roepen het bestuur in een open brief op het matje

Foto: Zwolsch supporterscollectief

Het Zwolsch supporterscollectief maakt zich grote zorgen en uit deze in een open brief aan de club. In deze brief worden een aantal pijnpunten opgesomd en wil antwoorden van het bestuur.

Het supporterscollectief stelt dat de sportieve prestaties en volle tribunes de structurele problemen met kunnen verbergen. Want er is een ongezonde clubstructuur, waarbij twee sponsoren de touwtjes in handen hebben. Het gaat dan om Meine Breemhaar en Frans van der Kolk. De twee zijn toezichthouder bij de club en storten een slordige drie miljoen euro in de clubkas om de begroting sluitend te krijgen. De supporters zeggen dat de beide mannen kunnen doen en laten zonder verantwoording af te leggen. Daarnaast wille de supporters zelf ook een stem hebben binnen de club als het gaat om zaken die de cultuur en identiteit van de club betreffen. Deze belofte blijkt tot op heden een papieren belofte.

Het wordt door de supporters onwenselijk geacht dat sponsoren het beleid van een club bepalen. In de praktijk is vaak genoeg gebleken waarom dat zo is. In de licentie-eisen staat dan ook dat het bestuur in meerderheid moet bestaan personen die direct noch indirect financiering verstrekken aan de club. De twee  sponsoren vormen met drie anderen (die geen sponsor zijn) het stichtingsbestuur dat toeziet op de directie van PEC Zwolle B.V. Formeel wordt dus aan bovenstaande eis voldaan. Maar praktisch gezien niet, aangezien de twee feitelijk beslissen. Men vreest dat een sponsor zich gaat bemoeien met de opstelling.

Verder ontbreekt het PEC Zwolle  aan een heldere strategische koers en adequate besluitvorming. Het supporterscollectief zegt: ”Het ontbreken van een heldere missie en visie zien we ook terug in lukrake beslissingen die recent genomen zijn: De eerdere algemeen directeur, Marcel Boudesteyn, werd ongeschikt bevonden voor zijn functie door de toenmalige Raad van Commissarissen. Omdat trainer Schreuder zijn lot verbond aan dat van Boudesteyn, mocht laatstgenoemde tóch aanblijven, als technisch directeur. Daarnaast staat de club er financieel erg slecht voor. Er is geen consistentie in het beleid. In mei werd nog gezegd dat er een kleinere bezetting zou komen. Op dit moment telt de club 34 contractspelers en een grotere technische staf dan vorig jaar. Dat heeft financiële consequenties.

Supporterscollectief: ”Mensen die al jaren voor de club werken (zowel op de loonlijst als vrijwillig) voelen zich door de huidige bedrijfscultuur gedwongen op te stappen, zijn gevraagd om weg te gaan of werden ontslagen.”

Ook verwijt de supportsclub gebrekkige communicatie. Er moet flink worden geïnvesteerd worden Er is te weinig kantoorruimte, de tribunes zijn slecht onderhouden, de kleedkamer- en trainingsfaciliteiten lopen achter. Het is duidelijk en logisch dat er vol wordt ingezet op promotie naar de eredivisie. PEC Zwolle omvat echter meer dan de sportieve waan van de dag. Mocht de club promotie onverhoopt mislopen, dan voorzien de supporters grote problemen.

De vraag is dat de directie met een heldere beantwoording komt.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen