Sylvana Simons ruziet met minister Dilan Yesilgöz over intocht Sinterklaas in Staphorst

Minister Dylan Yesilgöz (links) clasht met Sylvana Simons
Minister Dylan Yesilgöz (links) clasht met Sylvana Simons
Foto: still Tweede Kamer

Het ging er ongemeen fel aan toe tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Sylvana Simons (Bij1) verweet Minister Dilan Yesilgöz het optreden van de politie bij de sinterklaasintocht in Staphorst.

Sylvana Simons was behoorlijk geïrriteerd en nam het op voor de KOZP-demonstranten die door de Staphorsters werden belaagd. Dat gebeurde ook met waarnemers van Amnesty International. Ze noemde dat de Staphorsters ‘zich verlaagden tot een poging tot doodslag’ en bekritiseerde de rol van de politie. Inmiddels wordt er een onderzoek ingesteld naar de gang van zaken tijdens de intocht en de schermutselingen rondom de afrit van de A28 bij het dorp.  KZOP (Kick Out Zwarte Piet) wilde in Staphorst demonstreren omdat er zwarte pieten meeliep. Burgemeester Jan ten Kate verbood op het laatste moment de demonstratie van KZOP omdat er geluiden waren dat het wel eens mis kon gaan. En dat gebeurde ook. De KZOP-demonstranten werden vanaf Zwolle door de politie naar Staphorst geëscorteerd. Daar stond een grote groep Staphorsters de demonstranten op te wachten.

Dilan Yesilgöz nam het ferm op voor ‘haar’ politieagenten en zei: “Ik laat mijn politieagenten niet wegzetten alsof ze doelbewust op burgers afstappen om hen in elkaar te meppen. We leven in een rechtsstaat en als dingen niet goed zijn gegaan, hebben we daar onafhankelijke instituties voor, die daar onderzoek naar doen.” Ze zei ook: “Er is nooit een excuus voor gebruik van geweld of intimidatie om een ander de mond te snoeren.” Yesilgöz wil zelf geen onderzoek instellen naar de gang van zaken in Staphorst, zoals Simons wilde. Ze benadrukt dat het al dan niet verbieden van een betoging een zaak van de burgemeester is, en dat die zich daarvoor moet verantwoorden in de gemeenteraad. Ze wees er verder op dat de burgemeester van Staphorst al een onafhankelijk onderzoek heeft aangekondigd en dat het Openbaar Ministerie bekijkt of er strafbare feiten zijn gepleegd. Ze wil wel met burgemeesters in gesprek over de maatschappelijke onrust.

Simons vindt Yesilgöz hardleers: “Op hoeveel onderzoek wil de minister nog wachten? Ik ben geïrriteerd, want al elf jaar lang worden mensen in elkaar geslagen door de politie of door mensen die door de politie alle kans daartoe krijgen.”

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen