Wachtlijst bij Isala voor uitgestelde zorg daalt naar naar 6100 patiënten: ‘Zo laag is het sinds corona niet geweest’

Foto: Google Maps

Bij Isala wordt de wachtlijst voor de niet-urgente zorg steeds korter. Momenteel wachten er nog 6100 patiënten op uitgestelde zorg. Direct na corona stonden er nog 8500 patiënten op de wachtlijst.

“Zo laag is het sinds de start van corona niet geweest. Dat geeft mij moed, maar we zijn er écht nog niet”, reageert Roos Leber, lid van de raad van bestuur van Isala. In het begin had Isala nog de hoop dat de zorg in een ruim een jaar ingehaald kon worden. “Maar de waarheid is weerbarstiger”, kijkt ze daar op terug.

“Zo makkelijk is het niet om extra operaties te doen naast de operaties en behandelingen die er ‘gewoon’ al plaatsvinden. De derde coronagolf heeft veel roet in het eten gegooid. Onze medewerkers werken hard en we kunnen niet het onmogelijke van ze vragen.”

Planbare zorg

Op de wachtlijst staan patiënten met planbare zorg. Het gaat bijvoorbeeld om operaties aan de neus, een borstverkleining, of een navelbreuk en een galblaasoperatie. Deze operaties vinden in de dagbehandeling plaats. Hiervoor is geen lange opname nodig.

“Wij kunnen ons goed voorstellen dat het heel vervelend is om lang te moeten wachten”, reageert ze. Soms wordt er van een operatie afgezien omdat de klachten zijn verminderd of weg zijn.

Buiten Isala

Om de wachtlijst zo snel mogelijk weg te werken, worden er ook operaties buiten Isala gehouden. Een deel van de patiënten van Isala wordt in zelfstandige behandelcentra geopereerd. Ook wordt er extra geopereerd op zaterdag en maakt Isala afspraken met andere ziekenhuizen in de regio om daar patiënten te opereren. In het voorjaar hoopt Isala twee nieuwe operatiekamers in Zwolle te openen.

“Het wegwerken van de wachtlijst heeft nog steeds ons volle aandacht nodig”, concludeert Leber. “Maar op een dag is de uitgestelde zorg, die door corona is ontstaan, weggewerkt.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen