Verkeersmaatregelen in binnenstad tijdens intocht Sinterklaas op zaterdag 12 november

Sinterklaas komt zaterdag in Zwolle aan
Sinterklaas komt zaterdag in Zwolle aan
Foto:

Sinterklaas komt zaterdag 12 november per boot aan in Zwolle. Ze varen via het Zwols IJsselkanaal en het Zwarte Water naar het Rodetorenplein. Daar verwelkomt burgemeester Peter Snijders ze om ongeveer 14.30 uur, samen met de Zwolse kinderen. Na een groots ontvangst en (muzikale) activiteiten gaan Sint en de pieten in optocht naar de binnenstad. De intocht en optocht hebben gevolgen voor het verkeer.

De route van de optocht is: vertrek vanaf Rodetorenplein om 15.00 uur via Buitenkant, Vispoortenplas, Thorbeckegracht, Diezerpoortenplas, Kerkstraat, Ter Pelkwijkstraat, Gasthuisplein, Oude Vismarkt, Korte Ademhalingssteeg naar de aankomst op Grote Kerkplein. De rondrit door de stad duurt ongeveer een uur.  Daar zijn verschillende activiteiten tussen 14.00 en 17.30 uur.

Gevolgen voor het verkeer

De route van de optocht is van 12.00 uur tot 17.00 uur afgesloten voor verkeer. Verkeer dat via de Nieuwstraat winkels bevoorraadt, kan dit vóór 12.00 uur en ná 17.00 uur doen.

Overige aandachtspunten:

 • Jufferenwal, Rodetorenplein, Buitenkant en Vispoortenbrug, en daarmee ook Buitenkant en Nieuwstraat: na 12.00 uur afgesloten voor gemotoriseerd verkeer;
 • Fietsbrug Rodetorenbrug: tussen 13.00 en 15.00 uur afgesloten;
 • Grote Kerkplein: tussen 13.00 en 17.30 uur afgesloten voor het verkeer (Sassenstraat dus niet bereikbaar via Blijmarkt, Praubstraat, Grote Kerkplein,
  Holtenbroekerbrug (Blaloweg) en Hofvlietbrug (Pannekoekendijk): houd tussen 14.00 en 14.30 uur rekening met oponthoud;
 • De Kerkstraat, Wilhelminasingel, Ter Pelkwijkstraat, Gasthuisplein en Oude Vismarkt: tussen 15.00 en 17.00 uur afgesloten voor al het verkeer.
 • De routes Blijmarkt – Koestraat – Goudsteeg en Bloemendalstraat – Sassenstraat blijven beschikbaar, behalve wanneer de optocht in de Korte Ademhalingssteeg ontkoppeld wordt en via de Sassenstraat de binnenstad verlaat.

Parkeren

Parkeren op de parkeerplaats naast de Belgische Keizer is niet mogelijk, overige parkeerruimtes in de binnenstad blijven beschikbaar en bereikbaar.

Daarnaast is er oponthoud op de volgende plekken:

 • Q-park parkeergarage Centrum, wanneer de optocht bij Diezerpoorterbrug en Pletterstraat – Kerkstraat is;
 • Spoelstraat, voor voertuigen in de parkeervakken;
 • Buitenkant: in- en uitrijden niet mogelijk van 12.00 tot ongeveer 15.30 uur (na vertrek stoet).

Openbaar vervoer

 • De stads- en streekbussen van en naar het station rijden via de route Eekwal en Pannekoekendijk;
 • Stadslijnen 2 en 3 rijden van begin dienst tot 17.00 uur om via Pannekoekendijk;
 • Stadslijn 4 rijdt tussen 12.00 en 17.00 uur via Pannekoekendijk in plaats van de gebruikelijke route via Wilhelminasingel en Kerkstraat

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen