De strijd tegen georganiseerde misdaad moet op alle fronten worden opgevoerd

Foto: Pixabay

Onze democratische rechtsstaat is de naïviteit voorbij en moet worden verdedigd. Dat schrijft justitieminister Dilan Yeşilgöz. De zware misdaad tast in toenemende mate onze veilige samenleving en open economie aan. De internationale drugshandel gaat gepaard met grote sommen crimineel geld, grof geweld en intimidatie.

De strijd tegen de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit wordt op alle fronten opgevoerd: vanuit de opsporing, met internationale partners en betrokkenheid van de hele samenleving. Dilan Yeşilgöz zegt: ”Criminele kopstukken opsporen, daar zijn we goed in. De Nederlandse opsporingsdiensten behoren tot de wereldtop. Dankzij het kraken van versleuteld berichtenverkeer hebben we samen met internationale partners de zware misdaad een slag toegebracht. Om ook de onderliggende criminele netwerken kapot te maken en Nederland zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor de georganiseerde misdaad moeten we volgende stappen zetten.”

Volgens Yeşilgöz moet worden voorkomen dat criminelen de havens misbruiken voor drugssmokkel, dat moet worden voorkomen dat jongeren worden geronseld en met nog effectievere instrumenten in de opsporing door bijvoorbeeld de kroongetuigenregeling te verbeteren.

Met een financiële injectie wil Yeşilgöz de opsporing versterken via de Belastingdienst en de FIOD met het aanpakken crimineel vermogen. Met gemeenten wil zij op scholen en jeugdwerk voorkomen dat jongeren grote criminelen worden. Maar ook met ondernemers, omdat criminelen graag misbruik maken van de  goede Nederlandse economische infrastructuur. Verder is voor het behoud van onze democratische rechtsstaat een absolute voorwaarde dat in de frontlinie van de strijd mensen ook beter worden beschermd tegen de agressie van de zware misdaad. Daarom wordt ook geïnvesteerd in het versterken en moderniseren van het stelsel van bewaken en beveiligen.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen