Terroristenafdeling PI Zwolle speciaal uitgebreid voor twaalf IS-vrouwen uit Syrië

De twaalf IS-vrouwen zitten in Zwolle in de cel op een speciale terroristenafdeling
De twaalf IS-vrouwen zitten in Zwolle in de cel op een speciale terroristenafdeling
Foto: PI Zwolle

De Zwolse gevangenis is uitgebreid om de 12 IS-vrouwen vast de zetten die samen met hun 28 kinderen vanuit Syrië naar Nederland zijn gebracht. Normaal zijn er tien cellen. De vrouwen zijn bij aankomst in Nederland meteen naar Zwolle gebracht, de kinderen zijn overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming.

De vrouwen zijn dinsdagavond overgebracht naar de terroristenafdeling van PI Zwolle. Daar zitten zowel de IS-vrouwen die in afwachting zijn van hun strafzaak als de vrouwen die eerder al veroordeeld zijn door de rechter. De vrouwen worden bij elkaar gezet om te voorkomen dat ze hun gedachtengoed kunnen verspreiden aan andere gedetineerden.

Plaatsvervangend gevangenisdirecteur Eelke Meijer zegt in een gesprek met de NOS dat ze elkaar daar dus “nog wel kunnen beïnvloeden.” In de gevangenis volgen de IS-vrouwen het dagprogramma van maximaal vijf gedetineerden. Meijer: “We kijken goed hoe we die groepen samenstellen en op elke groep zitten twee begeleidende medewerkers. Dat is best intensief.” Ter vergelijking: op een reguliere afdeling in de gevangenis zijn er twee medewerkers op 24 gedetineerden.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen