Aanpak exotische woekerplant vordert: 37 locaties in Zwolle vrij van Japanse duizendknoop

De Japanse duizendkoop blijft voorlopig een groeiend probleem in Zwolle
De Japanse duizendkoop blijft voorlopig een groeiend probleem in Zwolle
Foto: Gemeente Zwolle

Zwolle pakt de Japanse duizendknoop voortvarend aan en heeft inmiddels op 37 locaties de plant succesvol bestreden. Voor het grootste deel worden de planten uitgegraven en met wortel en al verwijderd. Hoewel de voortgang vordert is de slag nog niet gestreden.

Het groeiseizoen van de Japanse duizendknoop is ten einde. Tijd om de balans op te maken hoe het met de bestrijding van de woekerplant ervoor staat. Om de plant terug te dringen zijn de gemeente Zwolle en ROVA afgelopen voorjaar begonnen met de jaarlijkse bestrijding. Op basis van omvang en gevolgschade zijn alle groeilocaties in de stad beoordeeld en aangepakt. De belangrijkste en veel van de makkelijk te bestrijden plekken zijn inmiddels aangepakt en zitten in de nazorg. Komende jaren komen de overige locaties aan de beurt.

De Japanse duizendknoop verdringt de inheemse flora en kan schade veroorzaken aan wegen en bouwwerken. Het is daarom van belang om de plant te bestrijden.

Afgraven en elektrocutie

Omdat de Japanse duizendknoop zeer snel groeit en zich gemakkelijk verspreidt, is het belangrijk om de plant met wortel en al te verwijderen. Op de meeste locaties wordt de grond afgegraven en gezeefd. De grond is daarna schoon van wortels, op de kleinste worteltjes na, en wordt teruggebracht op de locatie.

”Met de aanpak hebben we inmiddels 37 van de 260 plekken schoon gekregen. Dit jaar hebben we ongeveer 70 plekken in de bestrijding gehad”, zegt Erik Bakker, adviseur Groen bij de gemeente Zwolle. Op locaties waar de plant moeilijk kan worden afgegraven, wordt de plant met stroom behandeld. Daarbij gaat een elektrische lading van tussen de 3000 en 5000 volt door de stengel en de wortel. Door het regelmatig herhalen, ontstaat schade aan de wortelstokken en gaat de plant kapot.

Nazorg is belangrijk

Na het afgraven en zeven van de grond is nazorg heel belangrijk. “Bijna maandelijks blijven we de locaties, waar de Japanse duizendknoop is bestreden, volgens een strakke planning controleren. In de meeste gevallen is dat een aantal jaren nodig omdat kleine afgebroken stukjes wortels weer kunnen uitlopen. We hebben nu ongeveer 130 plekken in de nazorg. Kleine opkomende plantjes worden daar met hand uitgestoken”, zegt Roelof Orsel, Toezichthouder kwaliteit Beheer Buitenruimte bij ROVA.

Tips voor inwoners

De plant staat niet alleen in de buitenruimte. Zwollenaren kunnen de plant ook in de tuin hebben staan. Wie de Japanse duizendknoop in de tuin heeft staan kan het beste de plant verwijderen met wortel en al.  Gooi daarna de plant met wortelresten bij het restafval. Doe de plant niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), want dan kan de plant zich weer via compost in de buitenruimte en tuinen verspreiden.

Locaties melden

Op dit moment is de Japanse duizendknoop op zo’n 300 plekken in de stad in kaart gebracht. Daarvan zijn er veertig plekken die niet op het beheersgebied van de gemeente staan. Hier zijn andere overheden of particulieren de eigenaar van de grond. De locaties zijn te zien op de website zwolle.nl/duizendknoop. Zwollenaren kunnen de plant op andere plekken in de stad melden via diezelfde website, of telefonisch via 14038.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen