Joris Linssen met Voor wie steek jij een kaarsje op komt vanaf RK kerkhof Zwolle

Presentator Joris Linssen
Presentator Joris Linssen
Foto: KRONCRV

In samenwerking met RTV Oost en RTV Drenthe presenteert Joris Linssen op 2 november een aflevering van Voor wie steek jij een kaarsje op, waarin overledenen uit Overijssel en Drenthe worden herdacht. Joris was op het RK Kerkhof in Zwolle om met nabestaanden te spreken en om kaarsjes aan te steken.

Na 62 jaar samenzijn, moest Nies van der Lee in januari van dit jaar afscheid nemen van haar man Jan. Hij was voetbalfanaat en had gewerkt als Ajax-scout in regio Oost. Mies kan nu geen wedstrijd meer zien, want dan herinnert ze zich Jan, die altijd uitgebreid commentaar zat te geven. Tonio Aa steekt een kaarsje aan voor zijn lieve en muzikale moeder Dinie Aa-Kolman. Toen ze hem een keer vertelde, dat ze mondharmonica had gespeeld in haar jeugd, kocht hij er meteen een voor haar. Tot zijn grote verrassing speelde Dinie meteen met de radio mee! Op haar sterfbed week Tonio niet van haar zijde. Communiceren ging eigenlijk niet meer, maar toen hij haar lievelingsnummer van U2 opzette, gingen haar ogen open en wees ze naar de hemel.

Naast bijzondere ontmoetingen op het kerkhof zijn er mooie reportages. In juni overleed de populaire Hengelose rijinstructeur Peter Leerkotte, die bekend stond als Peter met de Motor. Menig Twentenaar heeft hij aan een rijbewijs geholpen. Eén week vóór zijn dood gaven honderden motorrijders gehoor aan de oproep om mee te rijden in een afscheidsrit. Peter genoot vanuit een zijspan: ”Liever neem ik afscheid als ik daar zelf nog bij kan zijn.”

Jeroen ‘Mosje’ Morsinkhof uit Haaksbergen overleed plotseling op 45-jarige leeftijd. Hij leefde voor zijn kunst en zijn muziek. Ouders Bennie en Marianne zijn nog steeds heel erg trots op hem: ”In zijn eentje vulde hij het podium.” Het was altijd zoete inval bij hem en zijn vriendin Lisa thuis. Lisa vertelt: “Hij oordeelde nooit. Stond voor alles en iedereen open. Iedereen was voor hem gelijk.” Na zijn overleden organiseerde ze een onvergetelijk afscheid waar hij nog één keer op het podium stond. Door het branden van een kaars en het vertellen van persoonlijke verhalen leeft de herinnering voort van de mensen die we missen.

Ze was de opvolger van Jan Pelleboer: Leidi van der Veen. De voormalige weervrouw van RTV Drenthe overleed eind vorig jaar. Het weer pas haar passie; als er uitzonderlijke weersomstandigheden op komst waren, zette ze ’s nachts haar wekker. In 2017 nam ze afscheid met haar weerpraatje, dat altijd eindigde met een weerspreuk in het Drents.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen