Assendorp start met zonnewarmte: 120 historische woningen Assendorp van het gas af

Applaus voor de plannen de huizen rondom de Sallandweide aardgasvrij te maken
Applaus voor de plannen de huizen rondom de Sallandweide aardgasvrij te maken
Foto: 50 tinten groen Assendorp

Bewoners rond de Sallandsweide in Assendorp gaan een plan maken om duurzame, lokale zonnewarmte op te wekken om de huizen te verwarmen en daarnaast wateropvang en meer groen realiseren. Dankzij een innovatieve aanpak kunnen 120 historische woningen van het gas af worden geholpen en wordt de buurt groen gerenoveerd.

Bewoners in Assendorp hebben besloten om met 50 tinten groen het plan serieus uit te gaan werken. Integraal werken: wateropvang, groen en lokale warmte als groene renovatie. De afgelopen maanden zijn de bewoners rond de Sallandsweide (het parkje tussen de Tweede Weidjesstraat en Sallandstraat) in Assendorp met 50 tinten groen Assendorp in gesprek gegaan om de buurt een groene renovatie te geven. De stichting werkt samen met de gemeente Zwolle aan verschillende klimaatthema’s. De bewoners zijn het erover eens dat Assendorp meer groen nodig voor verkoeling en wateropvang bij grote regenbuien nodig heeft. Daarnaast hebben de huizen duurzame warmte en koeling nodig. Dit vraagt ook andere mobiliteit.

Van hittestress naar groene oase

Assendorp staat bekend als hitte-eiland. De temperatuur kan in deze versteende wijk ‘s zomers oplopen tot 50 graden. Ook loopt Assendorp het risico wateroverlast te krijgen bij grote regenbuien. Bewoners zijn enthousiast over plannen voor meer groen in de straten en wateropvang in de Sallandsweide en de straten er omheen. Samen met de gemeente kan nu een volgende stap gezet worden voor groen en water.

Warm in de winter, koel in de zomer

De huizen in Assendorp zijn vaak oud en slecht geïsoleerd. Met een combinatie van slimme isolatiemaatregelen en een collectief warmtenet kunnen 120 woningen rond de Sallandsweide aardgasvrij worden. Het plan is om zomers zonnewarmte te oogsten via zonnepanelen die warmte vangen. Deze warmte gaat in een WKO (warmte koude opslag) onder de grond om op te slaan zodat de warmte in de winter te gebruiken is. Dit systeem kan ’s zomers met het koude water uit de winter de huizen verkoelen. Het plan is gebaseerd op het zonnewarmtenet uit de wijk Ramplaan in Haarlem, waar ook historische woningen staan. Het concept wordt samen met de gemeente uitgewerkt voor Assendorp.

Gesprekken met bewoners

Juist de combinatie van groen, water en warmte slaat aan bij de mensen. Daarnaast zijn andere gebouweigenaren uit het gebied, zoals SWZ en Landstede, geïnteresseerd om hun deelname met 50 tinten te verkennen.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen