Vitaal & Veilig Thuis motiveert senioren voor valpreventie

Valpreventie kan ongevallen voorkomen
Valpreventie kan ongevallen voorkomen
Foto: Vitaal & Veilig thuis

Vitaal & Veilig Thuis motiveert senioren voor valpreventie, mede omdat valongevallen vaak een ernstig en toenemend probleem zijn bij ouderen. Een val kan vaak grote gevolgen hebben. Bijna de helft van het aantal valongelukken gaat met letsel gepaard. Ouderen kunnen hierdoor hun zelfredzaamheid tijdelijk of voorgoed verliezen.

Vooral nu ouderen langer thuis blijven wonen wordt goede voorlichting over valpreventie in de thuissituatie des te belangrijker. Het voorkomen van vallen staat vandaag de dag goed op de agenda. Gelukkig maar! Zo is valpreventie een speerpunt in de landelijke nota Volksgezondheid en wordt het ook genoemd in het Regeerakkoord.

Het project Valpreventie is vanuit het Regiobeeld Valpreventie Zwolle ontstaan en wordt uitgevoerd in opdracht van de Regionale Zorgalliantie Zwolle. Marloes Holterman, projectleider Vitaal & Veilig Thuis en Jeannette Bensink, manager FysioZwolle, zijn samen kartrekker van het Project Valpreventie, samen implementeren zij het plan van aanpak door de verbinding in Zwolle tussen de vier erkende valpreventieprogramma’s en zorgprofessionals te leggen en ouderen bewust te maken van het belang van het verminderen van het valrisico. Met als doel het aantal valongevallen in Zwolle te verminderen.

“Wij willen het makkelijker maken voor zowel ouderen als zorgprofessionals om deel te nemen aan een valpreventie programma, vandaar dat wij op onze website een aanmeldformulier faciliteren waarbij gelijk een overzicht wordt gegeven met de valpreventie programma’s in de buurt”, zegt Marloes Holterman, projectleider Vitaal & Veilig Thuis.

Via de website van Vitaal & Veilig Thuis kunnen senioren zich aanmelden voor een valpreventietraining . Wie wil deelnemen aan een valpreventie programma en weet u niet welk programma het beste past. WijZ Welzijn kan helpen met het invullen van het aanmeldformulier of er kan een gesprek worden aangevraagd via 038 – 8515700. Dan neemt één van de collega’s van het projectteam Valpreventie contact op.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen