IJsbeeldenfestival weert Russische carvers

Foto: IJsbeeldenfestival

Het ijsbeeldenfestival weert Russische carvers. Er komen carvers vanuit heel de wereld naar Zwolle, maar dit jaar geen Russen.

De voorbereidingen voor het IJsbeelden-evenement zijn in volle gang. Na twee jaar Corona wordt het de hoogste tijd voor een nieuwe editie. Hoewel in Corona tijd het evenement twee jaar is geannuleerd is de organisatie al die jaren wel bezig geweest met het organiseren van het evenement. De afgelopen twee jaar waren daarom ook zeer teleurstellend voor carvers, leveranciers, publiek en organisatie. “Het is zo vervelend om jaarlijks verwachtingen te scheppen en het dan niet kunnen waarmaken. Helaas heb ik geen glazenbol, elk jaar ben ik er gewoon voor gegaan. Als je niet begint met de organisatie dan weet je zeker dat het
niet doorgaat”, aldus Broekaart, organisator van het IJsbeeldenfestival.

Van 17 december tot en met 5 maart staat het grootste ijssculpturen festival van Europa weer in Zwolle. Het IJsbeeldenfestival wordt opgebouwd door professionele ijskunstenaars afkomstig uit heel de wereld. Er is dit jaar bewust gekozen om geen carvers uit Rusland uit te nodigen.

Zo’n 45 internationale carvers hebben inmiddels toegezegd dat ze de reis naar Zwolle weer gaan maken. Broekaart: ”Helaas zijn daar dit jaar geen carvers uit Rusland bij. De oorlog in Oekraïne heeft ook zijn weerslag op het organiseren van het festival. Normaal komen er een tiental Russen naar Zwolle, Broekaart vindt het pijnlijk dat de oorlog invloed heeft op zijn evenement. Het is echter onmogelijk om de internationale carvers te combineren met de Russische delegatie.”

Er komen te veel carvers uit Finland, Polen, Estland, Letland en Oekraïne. Zaken liggen op dit moment veel te gevoelig. Het voelt echter ook niet goed om een groep carvers te bannen die jaarlijks hebben bijgedragen aan het succes van het IJsbeeldenfestival. Het is echter niet anders; aldus de organisator van het evenement”. Inmiddels hebben andere carvers uit Amerika en Finland de plaats van de Russen ingenomen.

Het betekent echter niet dat er geen Russische carvers op het IJsbeeldenfestival aanwezig zullen zijn. Diverse carvers uit Rusland leven al jarenlang in Europa en zijn hier zelfs getrouwd. Het is overigens mooi om te zien welke banden zij onderhouden met Oekraïne en hoe ze Oekraïense carvers helpen om in contact te komen met de organisatie van het IJsbeeldenfestival.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen