‘Ratten- en muizenplaag na vergifverbod: dit wordt een nog veel grotere calamiteit dan de eikenprocessierups

Ratten en muizen mogen niet meer worden bestreden met gif
Ratten en muizen mogen niet meer worden bestreden met gif
Foto: Piqsels

Nederland stevent af op een ongekende ratten- en muizenplaag vanaf 2023 omdat boeren en burgers dan geen bestrijdingsmiddelen meer mogen gebruiken om ratten en muizen te gebruiken.

”Dit wordt een nog veel grotere calamiteit dan de eikenprocessierups”, waarschuwt directeur Bastiaan Meerburg van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen. Niet alleen dit verbod zal namelijk leiden tot meer ongedierte, maar ook het verbod op rattengif uit 2015 en het verbod om buiten te bestrijden met gif hebben hier naar onze mening invloed op. In 2015 werd het voor particulieren al verboden om het muizengif buitenshuis in te zetten. Nu komt er dus een totaalverbod voor particulieren waardoor alleen professionele ongediertebestrijders het muizengif in sommige situaties nog mogen gebruiken. Vrij gebruik van muizen- en rattengif mag per 2023 niet meer omdat het ook roofvogels schaadt, maar alternatieven zijn verre van beschikbaar.

Het gebruik van klemmen en vallen nog wel toegestaan vanaf 2023. Maar dat is erg arbeidsintensief. Ook moet een bestrijder dan eerst het gedrag van de dieren kennen: Als we niet oppassen, lopen de muizen en ratten ons straks over de voeten.”

Ook een argument om ratten- en muizengif te verbieden is het gevaar van doorgiften naar de huis- tuin- en keukenkat die op jacht gaat naar muizen. Het muizengif kan zo een werking hebben op de kat dat deze ziek wordt en zelfs er aan kan overlijden.

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen