Fraudehelpdesk waarschuwt voor nepberichten over energietoeslag

Trap er niet in bij webcriminelen en controleer altijd
Trap er niet in bij webcriminelen en controleer altijd
Foto: Politie Overijssel

Nepmails en sms’jes over de energietoeslag zijn de nieuwste methode van cybercriminelen om mensen op te lichten. Het gaat om phishingmails en -sms’jes waarin staat dat je recht hebt op een eenmalige tegemoetkoming voor je hoge energierekening. De fraudehelpdesk waarschuwt.

De nepberichten die op dit moment rondgaan melden dat je energietoeslag kunt aanvragen. Via een ‘digitale knop’ word je verleid om je persoonlijke gegevens en bankrekeningnummer in te vullen. Vervolgens krijg je een neptelefoontje van de bank. Hiermee proberen de criminelen onder meer je bankgegevens te bemachtigen. In deze telefoongesprekken wordt er gezegd dat er fraude is gepleegd met je bankrekening en dat je jouw geld veilig kunt stellen door het tijdelijk naar een andere rekening over te boeken.

Bij berichten over toeslagen is het altijd belangrijk om de informatie te controleren via de officiële website van de overheid: rijksoverheid.nl. In de meeste gemeenten is de energietoeslag automatisch geregeld, in sommige gemeenten moet je als aanvrager zelf met de gemeente bellen. Een digitale knop om de energietoeslag aan te vragen bestaat dus niet.

Je kunt ook zelf het adres van de website controleren of met de gemeente of overheid bellen om te checken of je recht hebt op energietoeslag.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen