Nieuwe babbeltruc: controle rookmelders

Rookmelders verplicht vanaf 1 juli
Foto:

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om op elke etage van je woning een rookmelder te hebben. Criminelen gebruiken dit om bij woningen binnen te komen. Met een zelfgemaakte identiteitskaart en komen ze “controleren op rookmelders”. Eenmaal binnen worden diverse waardevolle goederen en geld weggenomen.

Let op! Laat nooit iemand zomaar in huis! Twijfel je? Laat de persoon dan buiten staan, sluit de deur en bel de instantie waar de persoon zegt te werken. Woon je in een huurwoning? Installatie of controle is mogelijk vanuit de woningcorporatie, dit zal worden aangemeld op de manier waarop jouw woningcoöperatie altijd met jou communiceert.

Toch een verdacht persoon aan uw deur op dit onderwerp? Bel direct 112!

Wat is een babbeltruc?

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat met een mooie smoes. Vervolgens stelen zij geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of reparateur. Of ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg. Ook vragen ze soms om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt.

Na het plegen van het delict verlaten de verdachten, vaak onopvallend, de plaats delict, waarna men elkaar op een later tijdstip weer ontmoet. Onderling telefonisch contact is hierbij van groot belang. De groepen verdachten staan niet op zichzelf, maar kunnen onderdeel zijn van grotere netwerken met meerdere personen. Bij deze netwerken hoeven de leden elkaar niet allemaal te kennen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen