Landbouw ten noorden van Zwolle kan het wel vergeten met de nieuwe stikstofplannen

De koeien in de wei wordt straks een zeldzaamheid
De koeien in de wei wordt straks een zeldzaamheid
Foto: Pixabay

De kaart rondom Zwolle kleurt groen en geel en dat is een slecht teken voor de landbouwers. Volgens de gisteren gepresenteerde transitie naar een vitaal landelijk gebied betekent dit een reductie van 47 tot 95 procent. Met name ten noorden van de stad – ruwweg de driehoek Zwolle, Hasselt, Kampen – zou dit voor de boer desastreus zijn.

Dat de boeren woedend zijn, mag logisch heten. Immers, ze zien alleen het inkomen verdwijnen, maar vaak ook hun levenswerk. Noord-Overijssel wordt in de nieuwe reductieplannen zeer zwaar getroffen.  Daar waar de De Zwolse Stadslanderijen met biologische boeren in de stadsrand van Zwolle groenten, fruit, vlees, melk, kaas, eieren en bloemen rechtstreeks aan de Zwollenaren verzorgen lijkt uppercut van de overheid de genadeklap te worden voor de landbouwers. En dan met name voor de veehouders. In mei van dit jaar kregen de boeren al een rechtse-directe toen natuurorganisaties stelden dat boeren zonder vergunning hun koeien niet in de wei mogen laten open en ook geen mest uitrijden. Nu komen daar de plannen van de overheid nog eens overheen.

Natura2000

Zwolle zit ten noorden van de stad ingesloten in een soort groene stemvork van Natura 2000. Plus dat Nederland onder de wurggreep moet zien uit te komen van de stikstofreductie, waarmee ruimte moet worden gemaakt voor natuur en ook woningbouw. Het nieuwe Zwolse college heeft de ambitie om tot 2030 nog zo’n 10.000 woningen te gaan bouwen om de woonnood op te lossen. En dat moet ten koste gaan van de landbouw. Daarnaast wil het nieuwe college zo snel mogelijk klimaatneutraal zijn, wat kan betekenen dat landbouwgrond wordt vervangen door velden met zonnepanelen om de benodigde stroom op te wekken.

Landbouw

Dat er iets in de landbouw moet en kan gebeuren is een zekerheid. Maar dat de botte bijl er in gaat, had geen boer verwacht. Er is dik 30 miljard euro beschikbaar om de landbouw te saneren waarbij er drie keuzes zijn: stoppen, nog verder verduurzamen of verplaatsen. Bij verduurzaming en ook bij verplaatsing denkt de overheid aan minder dieren per hectare, maar ook aan mogelijkheden zoals het aanbieden of produceren van nieuwe producten, bijvoorbeeld eiwitrijke gewassen en biologische landbouw. Maar ook aan extra diensten voor de omgeving: een zorgboerderij, camping of een andere vorm van recreatie.

De provincie Overijssel mag nu aan de slag. Zij mogen bezig gaan met hoe de reductie wordt aangepakt. In oktober komen er richtinggevende doelen vanuit de overheid. Juli volgend jaar wordt duidelijk wat het doel is dat door het Rijk wordt bepaald en hoe de provincie dit gaat aanpakken.

Natura2000 gebieden ten noorden van Zwolle

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen