Warm onthaal voor Oekraïeners in Zwolle

Zwolle heeft een warm vrijwilligershart voor Oekraïense vluchtelingen
Zwolle heeft een warm vrijwilligershart voor Oekraïense vluchtelingen
Foto: Stichting Present

Oekraïners zijn in Zwolle op een zeer warme manier onthaald door de Zwollenaren. Maar liefst 400 vrijwilligers staan klaar om iets te doen voor Oekraïne en de Oekraïeners.

Zo’n 70  Oekraïners worden wekelijks bijgestaan door vrijwilligers die willen omzien naar een ander. De vrijwilligers geven onder meer fietsles, taallessen, zorgen voor vervoer en maken de vluchtelingen wegwijs in Zwolle.

Het begon allemaal bij de facebookgroep Zwolle voor Oekraïne. Binnen korte tijd meldden zich honderden vrijwilligers aan om te helpen bij het sorteren van goederen in de voormalige WRZV-hallen. Stichting Present Zwolle nam de coördinatie van deze vrijwilligers op zich. Door middel van diverse appgroepen worden vrijwilligers betrokken bij waar er hulp nodig is. Wie kan en wil helpen reageert via whatsapp. De lijntjes zijn kort en de vrijwilligers flexibel.

Vrijwilligers paraat

Inmiddels is het sorteren van goederen voorbij, maar de vrijwilligers staan nog steeds paraat. De informele taalgroepen Klets & Koek van Stichting Present Zwolle worden al jaren goed bezocht door vluchtelingen. Ook Oekraïners weten de groep te vinden en zijn gemotiveerd om Nederlands te leren en Nederlanders te ontmoeten. De taalgroepen zijn van drie naar vijf informele taalgroepen gegaan. Waarvan twee speciaal voor Oekraïners. Bij deze taalgroepen zijn veel nieuwe vrijwilligers actief. Mensen die graag willen omzien naar een ander en willen helpen waar het kan.

‘’Ik kwam naar Klets & Koek om Nederlands te leren maar ik krijg veel meer. Ik leer veel nieuwe mensen kennen die overal vandaan komen. Dat is erg leuk! Het is een mooie ervaring om hier te zijn en nieuwe mensen te leren kennen.’’ – Anastasia uit Oekraïne

Stichting Present Zwolle is een mooie samenwerking met de noodopvang in Berkum aangegaan. Er wordt met elkaar afgestemd waar er hulp nodig is en Stichting Present Zwolle zet de vraag uit in een van haar WhatsApp groepen met vrijwilligers speciaal voor Berkum. Zo zijn er fietslessen voor Oekraïners die zekerder willen worden in het Nederlandse verkeer, wordt er vervoer aangeboden voor mensen die naar belangrijke afspraken moeten en komen er vragen voor bijvoorbeeld kleding voorbij.

Het warme hart van de stad Zwolle laat zich aan alle kanten zien. Ook in de wijk Berkum heeft de noodopvang een positief effect.

Door de oproepen in de WhatsApp groep ontstaat er saamhorigheid in de wijk en zien steeds meer bewoners naar elkaar om. ‘‘Als coördinator is het heel fijn om samen te werken met zoveel vrijwilligers en de Noodopvang in Berkum. Vaak zijn hulpvragen binnen een kwartier al opgelost dankzij ons geweldige netwerk’’, zegt Nicolien als coördinator Stichting Present Zwolle

Stichting Present Zwolle

Stichting Present Zwolle maakt het mogelijk dat steeds meer mensen naar elkaar omzien. Door aanbod van vrijwilligers te matchen met mensen die hulp nodig hebben komt er een beweging op gang waarbij omkijken naar elkaar vanzelfsprekend wordt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen