Tweederde van het aantal verkeersslachtoffers dat zich meldt bij de spoedeisende hulp is fietser

Het grootste deel van de fietsongevallen is eenzijdig en wordt veroorzaakt door eigen gedrag door bijvoorbeeld een stuurfout
Het grootste deel van de fietsongevallen is eenzijdig en wordt veroorzaakt door eigen gedrag door bijvoorbeeld een stuurfout
Foto: Pixabay

De stijging van het aantal verkeersgewonden onder fietsers vergt actie van iedereen. Dat zeggen de Fietsersbond, de ANWB en Koninklijke RAI Vereniging. Volgens cijfers is het aantal verkeersgewonden met ernstig letsel in tien jaar tijd met 18 procent gestegen. De organisaties roepen iedereen op om in actie te komen, zodat deze trend wordt gekeerd.

Dat de aandacht vooral gaat naar fietsers is niet zo verwonderlijk. Tweederde van het aantal verkeersslachtoffers dat zich meldt bij de spoedeisende hulp is fietser. Volgens directeur Esther van Garderen van de Fietsersbond moeten overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties nu echt gezamenlijk maatregelen nemen. “We moeten ervoor zorgen dat fietsen in Nederland veiliger wordt, want fietsen is goed voor je gezondheid, goed voor het milieu en goed voor de bereikbaarheid. Het moet geen risico worden. Daar kunnen we alleen voor zorgen als we tegelijk investeren in betere infrastructuur en goede voorlichting, met name over de elektrische fiets.”

Eenzijdige ongevallen

Het grootste deel van de fietsongevallen is eenzijdig en wordt veroorzaakt door eigen gedrag door bijvoorbeeld een stuurfout. Marga de Jager, CEO van de ANWB: “We zijn de afgelopen jaren steeds meer gaan fietsen in Nederland. De huidige fietsinfrastructuur is vaak niet berekend op dat grote aantal. Het is belangrijk om wegen zo in te richten dat een onschuldige stuurfout niet meteen ernstige gevolgen heeft.”

Elektrische fietsen

Nieuw in de cijfers is een stijging van het risico op fietsongevallen onder middelbare scholieren op de elektrische fiets. Bij ouderen is dat risico even hoog als bij gebruik van een gewone fiets. Volgens de Fietsersbond, de ANWB en de RAI Vereniging is het belangrijk om te investeren in goede educatie van e-bikers. Remco Tekstra, manager sectie Fietsen van RAI Vereniging: “Een elektrische fiets is een prachtige en onmisbare innovatie. Om de veiligheid verder te vergroten, is het van belang om de meer kwetsbare groepen te voorzien van goede voorlichting en tips voor veilig gebruik.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen