Kans filmtheater Het Fraterhuis in het Handelshuys

Het te ontwikkelen Handelshuys in Zwolle
Het te ontwikkelen Handelshuys in Zwolle
Foto: Junco

Superlatieven schieten te kort als het gaat om de mogelijkheid voor het Fraterhuis deel uit te laten maken van de plannen met de voormalige Hudson’s Bay pand in het Broerenkwartier. De wens is om in de iconische nieuwbouw naast een hotel, supermarkt en appartementen ook cultuur een functie te geven, met filmtheater het Fraterhuis als belangrijkste publiekstrekker in het Handelshuys.

Monique Schuttenbeld, wethouder cultuur, zegt hierover: “Zwolle groeit en ontwikkelt zich tot één van de meest aantrekkelijke regio’s van ons land. De binnenstad groeit daarin mee tot een groter stadshart. Daar hoort ook een grootstedelijk cultureel aanbod bij. Een nieuw Fraterhuis in het Handelshuys biedt een enorme kans voor de versterking van cultuur in de stad.”

Ook wethouder binnenstad, René de Heer, kan zijn enthousiasme niet onderdrukken: “Ook willen we de bovenste twee verdiepingen toegankelijk maken voor publiek, met een rooftop bar en een fraai uitzichtpunt. Dit gebouw kan een aanwinst worden voor het Broerenkwartier én voor stad en regio.’’

Handelshuys

Er zijn al langer plannen voor het Handelshuys, een ontwikkeling van Junco, op de plek van het voormalige Hudson’s Bay pand. De afgelopen maanden voerden de gemeente, ontwikkelaar Junco en het Fraterhuis een haalbaarheidsstudie uit naar de mogelijkheden om het Fraterhuis op te nemen in de nieuwbouwplannen. De plannen passen binnen de ambities van de gemeente voor de herontwikkeling van het Broerenkwartier.

Het Broerenkwartier wordt de komende jaren een aantrekkelijk en levendig gebied met een regionale en landelijke uitstraling. Een nieuw Fraterhuis, met mogelijk vijf filmzalen, draagt hieraan bij en geeft ook invulling aan het Cultureel Perspectief 2040 dat inzet op het realiseren van meerdere culturele spots in de stad. Naast boekhandel Waanders en de bestaande spots rondom de Fundatie en het Academiehuis, wordt het Fraterhuis een nieuwe culturele trekker in de Zwolse binnenstad.

  • Op 20 april presenteren Junco en het Fraterhuis de plannen tijdens een bijeenkomst aan de stad. De uitkomsten van de haalbaarheidsstudie met het schetsontwerp en de financiële onderbouwing voor het Fraterhuis worden later dit jaar aan de gemeenteraad voorgelegd. De raad zal tijdens de begrotingsbehandeling in november definitief over de plannen beslissen.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen