Zwolle vangt Oekraïense vluchtelingen op in het Dominicanenklooster en Driezorg in Berkum

Het Dominicanenklooster zet de deuren wagenwijd open voor vluchtelingen uit Oekraïne
Het Dominicanenklooster zet de deuren wagenwijd open voor vluchtelingen uit Oekraïne
Foto: Google Maps

De opvang van Oekraïense vluchtelingen gaat in Zwolle gebeurein in het Dominicanenklooster (50 a 60 vluchtelingen) en zo’n 25 in Driezorg in Berkum. Op korte termijn komen er nog eens zo’n 1000 bedden bij. In de regio zijn 900 bedden beschikbaar bij Summercamp in Heino en 100 in Lemele.

In Zwolle worden op dit moment het Dominicanenklooster en Berkumstede klaargemaakt voor de opvang van Oekraieners. Burgemeester Peter Snijders zegt: “Ik ben blij dat het gelukt is op korte termijn plekken te vinden in Zwolle. De gemeenteraad en het college hebben al snel na het begin van de oorlog in Oekraïne uitgesproken in onze stad mensen op te willen vangen die op de vlucht zijn. Want dat past Zwolle. We hebben nu – in aanvulling op de plekken die al in de regio beschikbaar zijn – 85 plekken gevonden in onze stad. We zoeken verder naar nog meer geschikte opvangplekken in Zwolle. Het spreekt vanzelf dat wij deze ontheemde mensen graag ontvangen in onze stad. Daarom doen we zaterdag ook mee met de actiedag van Europese gemeenten voor solidariteit met Oekraïne.”

De burgemeester benadrukt dat er naast opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen ook nog steeds gezocht wordt naar opvangplekken voor asielzoekers en vluchtelingen uit andere landen. “Die behoefte was en is onverminderd groot en daarover zijn we als gemeente in gesprek met het COA.”

Acute opvang

Naast de twee opvanglocaties zijn in Zwolle vluchtelingen ondergebracht bij een aantal gastgezinnen via Zwolle voor Oekraïne. Voor de acute opvang van vluchtelingen die zich hier melden is er nu ruimte in Heino. Zwollenaren die met spoed onderdak zoeken voor Oekraïners of andere vragen hebben rond de opvang van vluchtelingen kunnen mailen naar [email protected]

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen