Peiling Kanter: D66 en VVD grootste partijen in Zwolle

Stemmen voor de gemeenteraad
Stemmen voor de gemeenteraad
Foto: Nieuws.nl

Volgens een peiling van Kanter Public, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, halen D66 en VVD de meeste stemmen op en streven de ChristenUnie voorbij. Grote klappen zijn er voor de PvdA en Swollwacht met een verlies van vier procent van de stemmen.

Kanter Public vergeleek de uitslag van 2018 met de peiling van 2022. In Zwolle zijn een kleine vijfhonderd mensen gevraagd naar hun stemgedrag. En er zijn wat wijzigingen in de afgelopen vier jaar. Forse winst is er dus voor D66 en VVD en worden beide de grootste partijen in Zwolle en komen uit op 16 procent van de stemmen. D66 komt van elf procent en wint er vijf, de VVD boekt een winst van twee procent.

Waar het vier jaar geleden een nek-aan-nekrace werd tussen ChristenUnie en GroenLinks, lijkt het voor dit jaar er op dat het een race wordt tussen VVD en D66 wie de grootse partij van Zwolle wordt.

De ChristenUnie, nu de grootste partij met achttien procent, moet drie procent inleveren, net als GroenLinks. Beiden komen uit op vijftien procent van de stemmen. Swollwacht, nu veertien procent zakt terug naar tien en de andere grote verliezer, de PvdA zakt van tien naar zes procent.  Ook het CDA staat op verlies, twee procent, en SP verliest één procent. Nieuwkomer Partij voor de Dieren haalt drie procent van de stemmen op en Volt één procent. Daarmee zou de Partij voor de Dieren een nieuwkomer worden in de Zwolse gemeenteraad.

Het is dus mogelijk dat vier partijen rond 7 zetels uitkomen. Dat zijn D66, VVD, ChristenUnie en GroenLinks in een nek-aan-nek-race.

  • Het onderzoek heeft gelopen 9 februari t/m 28 februari 2022.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen