IJzersterke Svet blijft ‘haar’ Kiev en Oekraïne trouw

Onwerkelijke stilte in de straten van Kiev
Onwerkelijke stilte in de straten van Kiev
Foto: Still youtube

De Kievse Svet zit al bijna twee weken opgesloten in haar flat in een buitenwijk van Kiev. Stellig zegt ze: ”Ik ga niet weg. Ik geef toe, ik ben een beetje bang, maar om de een of andere onbegrijpelijke reden ben ik er absoluut zeker van dat alles goed komt, mijn huis zal intact blijven, ik zal in leven blijven en deze monsterlijke oorlog zal zeer binnenkort eindigen.”

Het is onwerkelijk stil op straat. Er rijdt geen auto over een van de hoofdwegen in Kiev, niemand loopt over straat. Tot de stilte wordt onderbroken door kanonvuur in de verte. Dan wordt de oorlog werkelijkheid. Svet zou, als ze zou willen gemakkelijk het land kunnen verlaten. ”Het is nu makkelijker dan ooit om het land te verlaten. Je hebt niet eens een paspoort nodig, elke ID is voldoende. Treinen vanuit Kiev vertrekken constant, kaartjes worden niet verkocht, iedereen reist gratis. je kunt elke grens bereiken, bijvoorbeeld naar Polen, de grens oversteken en daar blijven, nadat je de vluchtelingenstatus hebt gekregen met alle gevolgen van dien. Je kunt verder gaan, naar elk Europees land, je hebt geen documenten nodig, je hebt geen geld of helemaal geen geld nodig, ze helpen iedereen op weg, ze ontmoeten je in een ander land en voorzien je van alles wat je nodig hebt.” Inmiddels hebben zo’n  2 miljoen Oekraïners het land al verlaten en volgens voorspellingen zullen uiteindelijk 5 miljoen Oekraïeners vertrekken. Svet zegt: ”Ja, dit is een echte kans om je leven in een ander land te regelen, waar het hoogstwaarschijnlijk veilig, comfortabel en prachtig zal zijn. Trouwens, zelfs een erg pro-Russische Oekraïner overweegt niet om via de voorgestelde humanitaire corridors naar Wit-Rusland of Rusland te vertrekken! En wat gebeurt er met Oekraïne als iedereen het land verlaat naar het buitenland op zoek naar een beter leven?! Wie blijft hier?”

En ze vervolgt: ”Zelensky vecht voor ons land! Hij kan het niet alleen! Hij heeft de steun van alle mensen nodig! En we helpen, al degenen die zijn gebleven, ieder op zijn plaats helpt op welke manier hij kan! En na de overwinning zal er hier nog veel werk zijn, het zal nodig zijn om de verwoeste steden weer op te bouwen zodat ze nog beter worden dan voorheen. Dus nee, ik ga nergens heen, hoe verleidelijk het aanbod ook is. Mijn huis is hier!  Ik ben alle zorgzame mensen dankbaar voor hun hulp en empathie voor Oekraïne en alle Oekraïners! Bedankt! Ik knuffel. morgen is een nieuwe dag, er is veel vrijwilligerswerk te doen.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen