Al ruim veertig miljoen euro binnen voor Oekraïne

Vanavond is de uitzending in het kader van hulp aan Oekraïne
Vanavond is de uitzending in het kader van hulp aan Oekraïne
Foto: Giro 555

Vlak voor het begin van de televisiemarathon voor Oekraïne is al ruim veertig miljoen euro binnen.

De teller van de actie van Giro555 voor Oekraïne stond maandagavond rond 19.00 uur op 40,9 miljoen euro. Met de opbrengst Samen in actie voor Oekraïne bieden de hulporganisaties achter Giro555 noodhulp aan getroffen Oekraïners, zoals onderdak, medische zorg en schoon drinkwater.

Giro555 van de samenwerkende hulporganisaties werd 28 februari opengesteld voor hulp aan Oekraïne. Op maandag werd een landelijke actiedag georganiseerd om extra geld in te zamelen, waar verschillende radio- en televisiezenders aan meewerkten.

De hele dag werd op de radio actie gevoerd om geld in te zamelen en om 20.30 uur begint een marathonuitzending op drie zenders. Het tv-programma Samen in Actie voor Oekraïne wordt van 20.30 uur tot 23.00 uur uitgezonden op NPO 1, RTL 4 en SBS6. Het programma wordt ondersteund door de dertien regionale omroepen in Nederland.

Tijdens de tv-actie kunnen mensen inbellen om geld te doneren. Er worden dan ook diverse acties onder de aandacht gebracht. De uitzending wordt gepresenteerd door Chantal Janzen en Rob Kemps. Ook Jeroen Pauw en Eva Jinek doen mee, zij ontvangen in de studio gasten aan tafel en schakelen met correspondenten in de regio.

Dionne Stax doet samen met Britt Dekker vanuit het landelijk actiecentrum van Giro555 in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid verslag van de actie. Hier worden telefoontjes opgenomen van mensen die willen doneren. Hila Noorzai volgt daarbij de ontwikkelingen op sociale media.

Wendy van Dijk doet ook mee aan de uitzending, maar haar precieze rol is volgens de organisatoren nog niet duidelijk. Eerder werd gemeld dat zij naar de Pools-Oekraïense grens zou gaan om ter plekke verslag te doen, maar daar kwam Giro555 later op terug.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen