Wouter Harbers speelt in de Plantagekerk het Stabat Mater van Pergolesi

Pianist Wouter Harbers
Foto: Frans-Jan Snoek

Pianist Wouter Harbers speelt samen met Wendeline van Houten en Marianne Selleger het Stabat Mater van Pergolesi. Het concert wordt maandag 14 maart gehouden in de Plantagekerk.

De musici nemen de luisteraar denkbeeldig mee naar de Dom van Napels op Goede Vrijdag, 30 maart 1736: tot dan toe wordt daar elk jaar het Stabat Mater van Scarlatti uitgevoerd. De 26-jarige componist Giovanni Battista Pergolesi heeft echter een nieuwe versie geschreven, die in première gaat.

Het begin is meteen raak, er vloeien tranen bij tal van luisteraars. De beroemde filosoof Rousseau beschrijft de opening van dit meesterwerk zelfs als ‘het beste en ontroerendste duet dat ooit uit de pen van een componist is voortgekomen’. Een groter compliment kan Pergolesi zich niet wensen. Maar hij krijgt het niet meer mee: Pergolesi overlijdt twee weken voor de eerste uitvoering aan de gevolgen van tuberculose, terwijl hij nog maar 26 is.

Bijna 286 jaar later wordt dit meesterwerk uitgevoerd in de Plantagekerk (Ter Pelkwijkstraat 17). Wees erbij, laat u raken… Wendeline van Houten vertolkt de sopraanpartij, Marianne Selleger, studeerde bij de beroemde dirigent Nikolaus Harnoncourt in Salzburg, vertolkt de altpartij. Wouter Harbers begeleidt beide solisten en licht de muziek toe. Het concert start om 10:30 uur en duurt ongeveer een uur.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen