PvdA: wooncrisis oplossen door bouwen van 40.000 woningen in West-Overijssel

In Overijssel moet fiks worden gebouwd om de wooncrisis op te lossen
Foto: Pixabay

Annemieke Wissink, fractievoorzitter van de Overijsselse PvdA denkt dat er in West-Overijssel zo’n 40.000 woningen nodig zijn om de wooncrisis op te lossen. Voor heel Overijssel moeten er 100.000 woningen worden gebouwd in de komende acht jaar. Er moet een zoektocht komen naar nieuwe woonwijken.

“De woningnood is ongekend hoog” zegt de socialistische fractievoorzitter Annemieke Wissink. “De huizenprijzen blijven maar stijgen, en het is voor steeds meer mensen onmogelijk om een fijn betaalbaar huis te vinden. Als provincie willen we daar wat aan doen. We hebben als doel dat er in 2030 100.000 woningen bijgebouwd moeten zijn in Overijssel. 60.000 moeten er komen in Twente, en 40.000 in West Overijssel. Met die aantallen zetten we zoden aan de dijk, maar wij denken dat we het niet gaan redden zonder nieuwe wijken.”

De provincie Overijssel moet snel op zoek naar locaties om nieuwe woonwijken te bouwen. Om de wooncrisis op te lossen is bouwen binnen bestaande bebouwing niet voldoende, denkt  Wissink. Daarom moet de provincie haast maken van de zoektocht naar locaties voor nieuwe woonwijken. Samen met gemeentes.

Volgens de PvdA moet het niet ingewikkeld zijn om plekken te vinden waar die wijken gebouwd moeten worden. “Veel denk- en planwerk is in het verleden al gedaan. Denk bijvoorbeeld aan de plannen voor een wijk Vechtpoort in Zwolle, daarvoor is het voorwerk al gedaan. Het is een bereikbare locatie in een mooie omgeving. Zo hebben de meeste grote steden in Overijssel al wel locaties op het oog. Het is nu zaak om daar werk van te maken zodat de schep zo snel mogelijk de grond in kan.”

Leefbare wijken

Wat de PvdA betreft moet er snel gebouwd gaan worden, maar toch stelt de partij wel voorwaarden aan de nieuwe woonwijken. “We willen wél dat het leefbare wijken worden,” zegt Wissink. “Dus met fatsoenlijke voorzieningen en bijvoorbeeld een goede aansluiting op openbaar vervoer. We gaan geen blokkendozen bouwen op een lege vlakte.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen