Dertien arrestaties in Zwolle na noodverordening

Kleine groep demonstranten ingesloten voor politie en ME
Kleine groep demonstranten ingesloten voor politie en ME
Foto: Redactie

De politie in Zwolle heeft dertien mensen aangehouden, nadat burgemeester Peter Snijders een noodverordening had afgekondigd uit vrees voor rellen. De mensen zijn aangehouden voor verschillende feiten. Zo negeerden sommigen een bevel van de politie terwijl anderen in bezit waren van vuurwerk of geen ID bij zich hadden, dat zegt een woordvoerder van de politie. Volgens hem was het verder wel rustig gebleven in de stad.

Het noodverordening was afgekondigd omdat er signalen waren dat mensen in de binnenstad wilden protesteren tegen de coronamaatregelen en dat relschoppers uit waren op onlusten. Uit angst voor rellen hadden horeca-ondernemers in de binnenstad uit voorzorg de terrassen opgeruimd en het meubilair opgeborgen. Enkele winkeliers hadden ook hun ramen dichtgemaakt.

Er was maandagavond dan ook veel politie op de been in het stadscentrum. Her en der waren er wel wat kleine groepjes mensen die werden aangesproken door de politie. Een groep van een twintigtal coronademonstranten was op weg naar het centrum, maar werd tegengehouden door agenten en gemaand te vertrekken, aldus de woordvoerder.

Het noodverordening gold tot vanmorgen 05.00 uur.  Omdat de binnenstad was aangemerkt als veiligheidsrisicogebied kon de politie mensen uit het centrum wegsturen. Wanneer daar geen gehoor aan werd gegeven, kon iemand worden aangehouden. Ook mocht de politie iedereen preventief fouilleren.

Demonstratie

De enige echte ‘oproer’ was een groep mensen die zich verzet tegen vaccinatie en de 2G maatregelen. Zij werden door de politie en ME ingesloten op de Burgemeester van Roijensingel. Het duurde een half uur tot iedereen was gecontroleerd en richting het station waren gestuurd om de stad te verlaten. Mensen moesten vertrekken omdat de weg tot veiligheidsrisicogebied werd verklaard.

Bekijk onze filmpjes

ME en politie in binnenstad van Zwolle

Arrestant wordt in politiewagen gezet

Demonstratie Burgemeester van Roijensingel

Demonstratie Burgemeester van Roijensingel 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen