Politie controleert streng op vasthouden telefoon

Verleiding in het verkeer
Foto: Politie Team Verkeer Oost-Nederland

Het Politie Team Verkeer Oost-Nederland heeft gecontroleerd in Zwolle. Meer dan 50 fietsers gingen op de bon voor vasthouden telefoon.

Het ‘thema’ van de politie was extra aandacht aan afleiding op de fiets. En die afleiding is er voldoende. De politie constateerde dat het opmerkelijk is hoe snel men soms een telefoon weet weg te moffelen tijdens het fietsen bij het zien van de politie. Vaak niet snel genoeg want er werden toch nog 54 fietsers bekeurd voor het vasthouden van de telefoon. Veel gehoorde verklaringen: even op de navigatie kijken, kijken hoe laat het is, kijken wie er gebeld heeft, ander muzieknummer afspelen, bericht lezen, ouderwets bellen etcetera. De politie heeft een goede tip voor wie op de fiets stapt en niet wil worden afgeleid: zet hem voor aanvang van de rit helemaal uit, grote kans dat je hem niet meer pakt. Een stuk veiliger dus. Verder werden er 9 pv’s opgemaakt voor rijden zonder rijbewijs (2x), negeren rood licht, snelheid, gordel en negeren overige verkeersregels (RVV).

Een mobiele telefoon vasthouden is verboden voor bestuurders van motorvoertuigen. Vanaf 1 juli 2019 geldt dit verbod voor bestuurders van alle voertuigen, dus ook voor fietsers. De boete is € 240,- en voor fietsers is dit € 95,-. Je telefoon in de hand houden mag wél als je stilstaat. Volgens de rechtspraak valt het bedienen van een mobiele telefoon in een houder niet onder dit verbod. Het bedienen van mobiele apparatuur mag geen invloed hebben op je rijgedrag, dan is het wel strafbaar.

Wie op de fiets stapt kan ook de telefoon op vliegtuigmodus zetten of een app gebruiken die afleiding in het verkeer tegen gaat. Sommige apps kun je openen met een stemcommando (bijvoorbeeld een navigatie-app), laat berichten aan je voorlezen en  beantwoordt ze met je stem. Hetzelfde kan met de digitale ‘assistent’ Siri van iPhone. De vergelijkbare ‘Google Assistant’ van Android is daarentegen vooral goed in het verkeerd uitvoeren van opdrachten. Het gevaar daarvan is dat je toch afgeleid wordt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden