Goedkoper tanken in Nederland: Zo bespaar je ook in Zwolle op je brandstofkosten

Foto:

De prijzen voor benzine rijjzen de pan uit. Wie aan de snelweg tankt betaalt al meer dan twee euro per liter. De prijzen van de olie blijven stijgen, maar ook de overheid heft BTW over brandstof. Hoe duurder die brandstof is, hoe meer BTW. Dit versterkt elkaar, waardoor de prijs nog hoger wordt. Maar we kunnen niet zonder brandstof, dus we tanken gewoon door. Doe dit dan wel slim!

Zes tips om geld te besparen op het tanken van brandstof.

 1. Tank niet langs de snelweg
  Brandstof tanken langs de snelweg is duur. Tanken langs een N-weg of gewoon bij jou in de stad of het dorp kan tot wel 17 cent per liter schelen. De psychologie erachter is dat tankstationbeheerders weten dat je niet snel de snelweg verlaat om te tanken. Omdat je dan (te) veel tijd verliest. Toch kan dat tijdverlies meevallen als je het navigatiesysteem van je auto of mobiele telefoon raadpleegt, waarop je steeds vaker kunt zien waar het dichtstbijzijnde tankstation is als je de snelweg verlaat.
 2. Tank bij een onbemand tankstation
  Ondemande tankstations zijn vaak goedkoper omdat, de naam verraadt het al, er geen personeel hoeft te worden betaald. Je kunt er alleen met pin betalen. Deze prijsvechters zitten door het hele land. Je vindt ze met een app als ANWB Onderweg: zoek op adres, postcode of gewoon via de interactieve kaart. Deze toont alle tankstations in jouw omgeving (als je locatie aan hebt staan), inclusief de meest actuele tarieven. De goedkoopste stations zijn snel te herkennen aan de groene kleur.
 3. Let op voordeelacties
  Veel ketens hebben dagen waarop ze (extra) korting geven: zoals ‘Slimme Donderdag Deal bij Tango, ‘Firezone Friday’ en ‘Dankjewel Dinsdag’ van Amigo. Uit onderzoek van de ANWB blijkt trouwens dat je op maandag (bijna) nergens korting hoeft te verwachten. Zaterdag is wat dit betreft de beste dag, dan krijg je gemiddeld de meeste korting én op de meeste plekken.
 4. Maak gebruik van een slimme routeplanner
  We zijn gewend om in de auto te stappen, de bestemming in het navigatieappaaraat te programmeren en weg te rijden. Wanneer onderweg blijkt dat de tank toch leger is dan gedacht, dan zul je snel moeten beslissen en tank je waarschijnlijk duurder dan nodig. Je kunt op zo’n moment even van de snelweg rijden en de brandstofprijzen in de nabije regio opzoeken in de ANWB Onderweg app, maar nóg slimmer is het om vooraf te bepalen waar je gaat tanken. Bekijk je route op je gemak thuis in de ANWB Routeplanner en klik op ’tankstations’. Een overzichtelijke kaart toont dan de tankstations op de route, inclusief de prijs van de geselecteerde brandstof. Ook prijzen bij tankstations die net iets buiten de ideale route liggen, worden getoond. Zo zie je in een oogopslag waar je het goedkoopst kunt tanken, al kost het misschien een paar minuten meer rijtijd. In deze dure tijden kan het al snel vele euro’s voordeel opleveren.
 5. Prijzen kunnen per uur verschillen
  Sommige tankstations passen niet een keer, maar meerdere keren per dag hun prijzen aan. Tank je vaak bij hetzelfde tankstation, houd dan eens in de gaten of je misschien aan het eind van de dag goedkoper uit bent dan in de ochtend. Over het algemeen geldt: ’s ochtends tank je duurder dan in de middag of avond.
 6. Laat de auto eens wat vaker staan
  Een no-brainer, maar daarom niet minder waar. Zeker kleine stukjes in en rond het dorp zijn relatief duur omdat een auto op deze korte stukjes het hoogste verbruik heeft. Bovendien: vaak kun je met de fiets een kortere route rijden. Waardoor je vaak net zo snel (of zelfs sneller) op de plaats van bestemming bent.

 

De benzineprijzen van zaterdagochtend

Wie slim tankt kan bij de goedkoopste tien benzinestations als vijf cent per liter besparen (bron: Independer)

Bron: ANWB

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen