Suite van Verdriet door Het Nederlands Bach Consort tijdens Allerzielen

sopraan Heleen Koele en countertenor Sytse Buwalda
sopraan Heleen Koele en countertenor Sytse Buwalda
Foto: Gerard van der Sluijs

Dit jaar staat het Allerzielenconcert van Het Nederlands Bach Consort in het teken van de uitvoering van Psalm 51 BWV 1038 ‘Tilge, Höchtser, meine Sünden’ van J.S. Bach – G.B Pergolesi. Op 30 oktober is dit ontroerende werk te beluisteren in Academiehuis Grote Kerk Zwolle. De solisten zijn de Zwolse topmusici Sytse Buwalda en Heleen Koele.

In 1946 werd er voor het eerst melding gemaakt van een bewerking door Bach van het Stabat Mater van Pergolesi; Bach verving daarin de tekst van de beroemde katholieke hymne door een ritmische en berijmde versie van Psalm 51. Naast dit iconische werk zal het prachtige – hedendaagse – Stabat Mater van de Grieks-Amerikaanse componist Victor Kioulaphides klinken. Op verzoek van Sytse Buwalda maakte Victor Kioulaphides in 2018 een nieuwe compositie op het middeleeuwse gedicht ‘Stabat Mater’. Deze tekst staat stil bij het lijden van Maria, huilend aan de voet van het kruis. Beide Stabat Maters worden verbonden door twee composities van Arvo Pärt: ‘Vater Unser’ en ‘Es sang vor langen Jahren’. Oude én nieuwe muziek in één programma: dat
typeert de werkwijze van Het Nederlands Bach Consort. Dit nieuwe ensemble richt zich op de muziek van Bach waarbij er ook altijd ruimte is voor bijpassende óf schurende hedendaagse muziek.

De solisten in dit  programma, de artistieke leiders van het NBC: Countertenor Sytse Buwalda en sopraan Heleen Koele, worden begeleid door strijkers en continuo onder leiding van de Amsterdamse barokspecialiste Antoinette Lohmann.

Kaarten zijn te koop via www.hetnederlandsbachconsort.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen