Beleef de Nacht van de Nacht: mag het licht uit?

Foto:

Beleef de Nacht van de Nacht op 30 oktober. Het is de 17e editie en in Zwolle en Kampen worden activiteiten gehouden waarbij de beleving van de nacht centraal staat.

Tijdens de Nacht van de Nacht brengt Natuur en Milieu Overijssel het belang van duisternis voor mens en dier onder de aandacht. De nacht brengt duisternis en stilte: belangrijke oerkwaliteiten die niet zo heel vanzelfsprekend meer zijn. Die oerkwaliteiten moet je beleven met eigen ogen en oren. Op 18 locaties in Overijssel kun je verrassende nachtelijke activiteiten doen.

Of je nu graag fotografeert, meer wilt weten van de sterren, een bijzonder natuurgebied ook eens ’s nachts wilt bezoeken, een nieuw festival wilt meepakken of gewoon op zoek bent naar een bijzondere avond uit: tijdens de Nacht van de Nacht is er voor iedereen wat te beleven.

De Nacht van de Nacht livestream

Ook vanuit huis kun je meedoen met de Nacht van de Nacht. Zet jij thuis de lichten uit en kaarsjes aan? Vanuit je warme huis kun je de Nacht meebeleven via een bijzondere livestream, georganiseerd door de landelijke Natuur en Milieufederaties. Dit jaar wordt de livestream voor het eerst uitgezonden vanuit twee locaties: het Friese Woudsend en Fort Vechten in Utrecht. Het programma is zeer gevarieerd: sterrenkundige Jeffrey Bout geeft een kinderlezing over het heelal, Marjolijn van Heemstra vertelt over haar boek “In lichtjaren heeft niemand haast” en nachtfotograaf Johan van der Wielen geeft een masterclass nachtfotografie. Kijk op www.nachtvandenacht.nl/nieuws/livestream-2021 hoe je deze livestream kunt bekijken.

Mag het licht uit?

Het is ’s nachts al lang niet meer écht donker. Bedrijfspanden en overheidsgebouwen houden vaak de lichten aan uit veiligheidsoverweging of als reclame. Dit heeft een negatieve invloed op bijvoorbeeld nachtvlinders en trekvogels, en het is natuurlijk zonde van de energie. Uit recent onderzoek van Natuur en Milieufederaties blijkt dat ruim 71% van de bedrijven de lichten aanhoudt in de nacht. Overijssel spant de kroon met maar liefst 88%! Het verlichten van panden ook niet eens nodig voor de veiligheid. In de praktijk blijkt juist dat inbrekers juist licht nodig hebben bij het inbreken en dat licht op sensors (die aangaan bij beweging) een afschrikkende werking hebben. In de aanloop naar de Nacht van de Nacht roepen we overheden en bedrijven dan ook op om de lichten uit te doen.

Activiteiten in Zwolle

In Zwolle kun je ’s nachts een bezoek brengen aan het Dominicanenklooster, waar alle lichten uit gaan. In Doepark de Nooterhof organiseert de Milieuraad Zwolle een gevarieerd programma met leuke doe-activiteiten, een dansperformance, een escaperoom en een theatertocht over nachtdieren.

Activiteiten Kampen

In Kampen kun je tijdens de Nacht naar het nieuwe Delight – Festival in het donker. Een gratis festival met live akoestische muziek, kampvuur en theater rondom het thema duurzaamheid. Delight laat je op theatrale wijze ervaren wat ons in de toekomst te wachten staat.

www.nachtvandenacht.nl.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen