Indische buurt verrast door zoektocht ‘daders’ mishandeling politieagent via de media

Politie in gesprek met buurtbewoners bij een brandje
Foto: Redactie

De mannen die worden verdacht van mishandeling van een politieagent zijn verbaasd over de actie van de politie om hen via de media op te sporen. ”We zijn niet onvindbaar”, zeggen ze, maar ook: ”Er mankeert het een en ander aan de uitleg van de politie over de gang van zaken.” En dat willen ze graag uitleggen. Maandagmiddag hebben de beide mannen zich gemeld op het politiebureau en zijn later weer vrijgelaten.

Waar de politie schrijft over onrust in de wijk, was het in de ogen van de mannen gezellig rustig op straat. Er werd op een groot scherm op straat gekeken naar het duel tussen België en Portugal, na het verloren duel van Nederland tegen Tsjechië. De teleurstelling over het verlies was groot en ‘ja, er werd een brandje gesticht op de hoek van de Riouwstraat. Deze is door de brandweer geblust. Politie stond gezellig met de buurtbewoners te praten. Tot zover was er weinig aan de hand. Over het feit dat het de hele avond al ‘onrustig’ zou zijn, klopt in hun ogen weinig van. Het was gewoon rustig en we zaten voetbal te kijken.

Ploertendoders

Tegen middernacht werd weer een brandje gesticht dat groter werd dan gedacht en opnieuw werd de brandweer gewaarschuwd. En op dat moment lopen de lezingen van de politie en de buurtbewoners uiteen. Waar de politie schrijft over een dreigende situatie in de avond, hebben de wijkbewoners een gezellige avond waarbij twee keer een vuurtje is gestookt, wat de tweede nog een keer oplaaide. Bij het oplaaien van het brandje trokken een aantal ‘toeschouwers’ die op een afstandje stonden te kijken de aandacht. Een van de mannen zegt: ”We hadden al eerder op de avond mannen met ‘oortjes’ door de buurt zien lopen, dan weet je dat er politie is.” Ook de aandachtige toeschouwers bleken van de politie te zijn. Ze trokken zich terug om vervolgens terug te komen met de ME als rugdekking. En toen werd er in één keer met ploertendoders geslagen op de paar mannen – ”hooguit vijf mannen” – die bij het brandje stonden.

Leden van de aanhoudingseenheid kregen de opdracht om onopvallend een beeld te krijgen van de raddraaiers. Een warm welkom kregen ze echter niet, want hoewel ze niet herkenbaar waren als politieambtenaren, werden ze al snel herkend door een groep opgefokte en agressieve personen. Ze worden geslagen, geschopt en bekogeld met blikken bier. Meerdere personen zijn hier al voor aangehouden, maar twee personen worden nog gezocht.

Maar vooral waar de politie het heeft over mishandeling van een agent zetten de mannen grote vraagtekens. ”Je bent kansloos tegen een politieagent die je slaat met de ploertendoder.” een van de mannen kreeg een klap op zijn achterhoofd en een andere werd tegen de grond geslagen en kreeg klappen op zijn benen en tegen zijn gezicht. Een van zijn maten probeerde hem weg te slepen. ”Dat doe je als je ziet dat iemand wordt geslagen”, zegt hij. Wat de mannen niet begrijpen is waarom er excessief geweld is ingezet terwijl het helemaal niet nodig was. ”We stonden met een paar man om het brandje en dan zie je in een keer een politiemacht op je af komen. Dan raak je echt wel in paniek.” Op video’s is te zien dat een groot aantal politiewagens aan komen rijden. ”We hebben nog veel meer foto’s en video’s om aan te tonen dat wij onschuldig zijn. En al helemaal dat we een politieagent hebben aangevallen.”

Rechtzaak

De mannen hebben alle vertrouwen in een rechtzaak die er ongetwijfeld gaat komen. ”We hebben zelf materiaal en we gaan er vanuit dat ook het materiaal van de bodycams van de politie gebruikt wordt. Daarin zal zonder twijfel worden aangetoond dat wij geen schuld hebben.” Wat de mannen nog het meeste steekt is dat de Indische wijk een steeds hechtere wijk wordt, maar achterhaald wordt door een roerig verleden. ”Jammer dat het zo moet…”

De Zwolse politie is benaderd met een aantal vragen. Tot nu toe is er niet gereageerd op deze vragen.

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden