Ruim 40 internationale TU-onderzoekers in Zwolle voor kennisuitwisseling over klimaat en veerkracht

De onderzoekers in Zwolle
Foto: Eigen foto

Op de Climate Campus en Regio Zwolle ontmoette een groep van ruim 40 internationale onderzoekers elkaar, zij zijn verbonden aan 4TU Centre for Resilience Engineering, een samenwerkingsverband van de vier Technische Universiteiten in ons land.

Deze onderzoekers hebben zich onder andere gebogen over de vraag hoe de regio Zwolle zich verder kan ontwikkelen in het licht van klimaatverandering. En hoe de regio klimaatadaptatie leidend kan maken bij alle ontwikkelingen in de 22 gemeenten van Regio Zwolle. Hun tweedaags bezoek aan Zwolle stond in het teken van kennisuitwisseling rond het internationale thema resilience (veerkracht), waarbij zij zich verdiepten in de ontwikkelingen in deze regio.

Klimaatexcursie

De onderzoekers maakten daarnaast een boot- en fietstocht door Zwolle. Hierbij werden zij rondgeleid door klimaatexperts Nanco Dolman en Bas Agerbeek van respectievelijk ingenieursbureaus Royal HaskoningDHV en Arcadis en stedenbouwkundige Henk Snel van gemeente Zwolle. Deze klimaattoer voert langs interessante klimaatprojecten, zoals de Spoorzone, bij de herinrichting ook ingericht als Superspons, klimaatbestendig Kraanbolwerk en Frankhuis.

Het bezoek is interessant voor de Regio Zwolle dat onlangs werd aangewezen door het Rijk als NOVI-gebied (Nationale Omgevingsvisie). De regio is daarmee gedurende enkele jaren een experimenteergebied. Een klimaatbestendige groeiregio en ‘Delta van de Toekomst’, waarin klimaatadaptatie en water leidend zijn voor alle ontwikkelingen; denk aan woningbouw, infrastructuur, agrarische bedrijvigheid en sociaaleconomisch.

De verwachting is dat de status van NOVI-gebied vaker bezoeken van (inter)nationale delegaties zal aantrekken. Ook wordt verwacht dat de onderzoeken en experimenten inzichten gaan opleveren die Nederland, maar ook regio’s en landen in Europa en de wereld kunnen helpen bij het ontwikkelen van veerkracht en toekomstbestendigheid.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden