Staatsman Thorbecke wijst vanaf het Stationsplein reizigers de weg naar het Zwolse stadshart

Staatsman Thorbecke is terug op het Stationsplein
Staatsman Thorbecke is terug op het Stationsplein
Foto: Gemeente Zwolle

Het standbeeld van Thorbecke verwelkomt inwoners, bezoekers en reizigers op de gastvrije stadsentree Stationsplein-Stationsweg. De herplaatsing van de standbeeld is het laatste werk in de herinrichting van de stadsentree naar de binnenstad.

Thorbecke is herplaatst voor de hoofdentree van het stationsgebouw. Wethouder Monique Schuttenbeld onthulde het standbeeld, samen met oud burgemeester Henk Jan Meijer – als voorzitter van stichting Thorbecke – en Annelies Bayens, de weduwe van de beeldhouwer van Thorbecke. Wethouder Monique Schuttenbeld: “Onze beroemde Zwollenaar Thorbecke stond eerst nog op een ontoegankelijke verkeersrotonde, nu staat hij dicht bij het stationsgebouw en begroet hij onze inwoners en bezoekers. Thorbecke was een van de negen mannen die de grondwet van 1848 hebben voorbereid. Hij heeft daarmee in grote mate bijgedragen aan de vorming van de parlementaire democratie van ons land.” Thorbecke is zo geplaatst dat hij kijkt in de richting van het Zwolse stadshart.

Gepassioneerde staatsman

In 1992 heeft stichting Thorbecke het standbeeld aan de stad Zwolle geschonken. In het beeld is de impressionistische stijl van beeldhouwer Bayens goed te herkennen. Bayens laat reizigers, inwoners en bezoekers van Zwolle kennis maken met een zelfverzekerde, flamboyante, sympathieke en standvastige persoonlijkheid: een man die weet wat hij wil en die waarmaakt waar hij voor staat. Henk Jan Meijer: “Zo kennen we Thorbecke ook als de sobere, formele maar toch ook gepassioneerde staatsman die hij voor Nederland is geweest. Zo zien we hem ook hier staan en een buste van dit standbeeld staat in de Thorbeckezaal van de Tweede Kamer. Want het is relevant als ook daar Kamerleden regelmatig met Thorbecke geconfronteerd worden. In ieder geval zal hij hier op het Stationsplein weer een inspiratiebron of geweten voor de vele voorbijgangers kunnen zijn.”

Nieuwe verrassende elementen

Naast de vernieuwing van het Stationsplein en omgeving, is ook Kunstroute Zwolle uitgebreid met nieuwe verrassende elementen. Portal is een permanente kunstroute waarin levens uit verschillende tijdperken elkaar afwisselen. Het werk bestaat uit een panoramische video-installatie in de reizigerstunnel van het station Zwolle, een serie beelden onderweg naar de binnenstad en een bronzen blauwe lijn die alle elementen verbindt. Kunstenaars Ram Katzir en Hertog Nadler: “Portal is een project over tijdreizen. We zijn er in 2014 mee begonnen en hebben in de afgelopen zeven jaar gezien hoe de stad Zwolle verandert en hoe de figuranten die deelnamen aan de Tijdtunnel video installatie ouder zijn geworden. Toch hebben ze de mogelijkheid om hun jonge versie van zichzelf terug te zien in de reizigerstunnel. Het was een eer om de levenslijn van dit groeiende project voort te kunnen zetten.”

Het vernieuwde beeld is te vinden als inwoner of bezoeker de Blauwe bronzen lijn vanuit de binnenstad en/of het vernieuwde Stationsplein volgt. De gehele route kan vanuit verschillende richtingen ervaren worden en is ontworpen zonder begin of einde. “Boek uw tijd reis op portalzwolle.nu”, aldus de kunstenaars.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen