In Balans: Trainingsprogramma en onderzoek Vrije Universiteit Amsterdam naar vallen 65+’ers

Fitheid van 65+'ers verkleint de kans op vallen
Foto: Eigen foto

Onderzoeker Maaike van Gameren van de Amsterdamse Vrije Universiteit (VU) is voor onderzoek op zoek naar deelnemers van 65 jaar of ouder die graag steviger op de benen willen staan.

Van Gameren zegt: ”Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een val.  Dat betekent dat maar liefst ieder jaar zo’n 109 duizend ouderen jaarlijks een spoedeisende hulp bezoek met letsel veroorzaakt door een val. Gelukkig kun je de kans op een val verkleinen door meer te bewegen en te oefenen om het evenwicht en de spierkracht te verbeteren.” In Nederland kunnen veel ouderen deelnemen aan het ‘In Balans’ oefenprogramma, maat het is nog onbekend of deze training werkt. Daarom doen de VU, de Hogeschool van Amsterdam en VeiligheidNL onderzoek naar dit veelgebruikte oefenprogramma.

Vallen is een groot probleem

Meer dan een derde van de thuiswonende volwassenen van 65 jaar of ouder valt minstens één keer per jaar. Een val bij deze groep leidt vaak tot letsel. Van Gameren: ”Dit zijn alarmerende cijfers en geven aan dat vallen en het daarmee gepaarde letsel een groot probleem is. Training door middel van een bewegingsprogramma kan de kans op vallen en letsel verkleinen. Ook kan een bewegingsprogramma zorgen voor meer zelfvertrouwen bij het lopen.”

In Balans

In Balans is een groepsprogramma van veertien weken dat momenteel al gebruikt wordt. In Balans is gericht op het verminderen van vallen door bewustwording over risicofactoren te creëren en door het evenwicht en de spierkracht te vergroten. Het programma wordt gegeven door een gecertificeerde fysio- of oefentherapeut. In Balans start met 1 oefensessie per week van ongeveer 2 uur gedurende de eerste 4 weken. De volgende 10 weken wordt er twee maal per week een uur geoefend. Na elke sessie is er tijd om samen koffie te drinken.

Meer inzicht in fitheid

Voor het onderzoek is de VU op zoek naar deelnemers van 65 jaar of ouder die graag steviger op de benen willen staan. Door kosteloos deel te nemen krijgen de deelnemers via verschillende testen, inzicht in de fitheid. Ook draagt men bij aan meer kennis om de kans op vallen en valletsel te verkleinen bij 65+’ers. Begin november start een eerste groep met het onderzoek. De training wordt gegeven door fysiotherapeut Nancy Flores bij Fysiotherapie Holtenbroek in Zwolle.

Wie geïnteresseerd is kan vrijblijvend contact opnemen met Maaike van Gameren (uitvoerend onderzoeker) via de email [email protected] of bellen met 020-5985627.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen