Lotte Pen maakt met bezoekers meditatieve wandeling Santiago de Compostella in de Vreugderijkerwaard

Foto: Wim Sneller

Componist en saxofonist Lotte Pen presenteert op zaterdag 18 september in natuurgebied de Vreugderijkerwaard, bij Zwolle, de meditatieve muziekwandeling Pelgrim. De deelnemers luisteren tijdens de wandeling, met koptelefoons, naar nieuw werk van Lotte Pen dat zij speciaal voor Pelgrim heeft geschreven.

Net als bij de pelgrimage naar Santiago de Compostella maken de deelnemers de verschillende emoties en facetten van het leven door tijdens het wandelen. Na de wandeling volgt een live concert waarbij de koptelefoons afgaan en de bezoekers gezamenlijk met Lotte Pen, de laatste muzikale etappe volbrengen. En natuurlijk krijgen de deelnemers voorafgaand een echt pelgrimspaspoort uitgereikt waarin zij hun ervaringen kunnen noteren.

Massage voor de zintuigen
Voor Pelgrim heeft Pen zich laten inspireren door het werk van de componisten Hildegard van Bingen, Steve Reichen de mystica/dichteres Hadewych. In Pelgrim hoort de bezoeker sacrale melodieën en door minimal music geïnspireerde elektronische neo-classical. Pelgrim is voor bezoekers en componist een muzikale poging om saamhorigheid te creëren en via een stap naar buiten de weg naar binnen te vinden.

Verwacht niet alleen rustgevende muziek tijdens deze wandeling. Pelgrim is zo opgebouwd dat alle emoties aan bod komen, positieve en negatieve, in ieder geval de mijne, zoals in het echte leven“, zegt Lotte Pen. “Het uiteindelijke doel van Pelgrim is het creëren van saamhorigheid, maar dat krijg je pas wanneer je vrede hebt met jezelf. Pelgrim is een massage voor de zintuigen hoorde ik laatst een bezoeker zeggen“, aldus Lotte Pen.

Goed huwelijk tussen pop en klassiek

Lotte Pen (1983) componeert sinds 2012 zelfstandig en in opdracht.  Na een vol leven met veel concerten met bekende orkesten (o.a. Gelders Orkest en Radio Filharmonisch Orkest), popbands (o.a. VanDryver), bij gelegenheidsformaties (zoals The Beach Boys Tribute met o.a. Jett Rebel en Ruben Hein) en solo-optredens in o.a. de Carnegie Hall New York, Tokyo Bunka Kaikan en het Concertgebouw Amsterdam) besloot Lotte Pen 8 jaar geleden niet alleen het werk van anderen uit voeren.

Haar composities kenmerken zich door het gebruik van elektronica, soundscapes en invloeden vanuit de popmuziek en minimal music. Eat Your Glass out uit 2012 dat zij samen schreef met Pim van de Werken, werd een hit op de Luisterpaal bij 3voor12 van de VPRO en voor het dansgezelschap De Stilte schreef Pen in 2017 de muziek voor Pour Le Silence van choreografe Sabine Molenaar.

In 2019 maakte Lotte Pen voor Literair festival het Tuinfeest in Deventer een voorstelling met Laurens van der Linde en Francesco Taranto. In 2020 was zij de gast bij het televisieprogramma 2 Meter Sessies van Jan Douwe Kroeske.

Met haar eigen composities creëert Lotte Pen een goed huwelijk tussen pop en klassiek. Op Spotify heeft Lotte Pen inmiddels maandelijks al wereldwijd 50.000 luisteraars. Meerdere nummers zijn een half miljoen keer gestreamd.

Pelgrim is gerealiseerd in samenwerking met Kunstroute IJsselbiënnale en Landschap Overijssel.

  • Pelgrim start op zaterdag 18 september om 16.00 uur bij boerderij De Vreugdehoeve (Zalkerveerweg 20, Zwolle). Kijk op www.lottepen.nl voor tickets en meer informatie.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen