60-plussers worden sterker door ZilverFitness

Janny; Goede begeleiding, grote variatie in oefeningen en de uitdaging met mezelf
Foto: Zilverfitness

Goed nieuws: bij ZilverFitness in Zwolle zijn weer plaatsen vrij om te trainen. ZilverFitness heeft 15 locaties in Nederland met een sportprogramma speciaal voor zestigplussers; met ervaren vaste coaches en kleine groepen, maar zonder contract waar je lang aan vast zit. De trainingen worden afgestemd op de individuele deelnemers. Ze bestaan deels uit bewegingen die je ook veel in het dagelijks leven maakt (denk aan tillen en hurken), in combinatie met bot- en spierversterkende oefeningen.

Ben-Anne (54) vertelt: “Na je dertigste neemt de botdichtheid af en worden je spieren langzaamaan wat dunner. Elk jaar lever je een klein beetje spiermassa in. Naarmate je ouder wordt gaat dat sneller en op 70-jarige leeftijd is dat gemiddeld drie procent per jaar. Tien jaar achter elkaar zo’n afname betekent dat je ongeveer 25 procent van je totale spiermassa kwijtraakt. Logisch dat sommige zaken dan moeilijker gaan.” Om juist die spiermassa te behouden, startte Ben-Anne vier jaar geleden samen met zijn compagnon Malcolm (44) ZilverFitness.

Volgens neurowetenschapper Erik Scherder houdt beweging en krachttraining je afweersysteem op peil. Het houdt je lijf in conditie en verkleint het risico op ernstige gevolgen van corona. De kans op dementie lijkt af te nemen. Ook de Gezondheidsraad adviseert om minimaal tweemaal per week bot- en spierversterkende oefeningen te doen, naast 150 minuten per week bewegen.

Ben-Anne: ”Begin je liever niet in je eentje aan een nieuwe sport? Dat hoeft niet, want je traint hier in kleine groepen van ongeveer 8-10 personen. Altijd onder leiding van een gediplomeerde vaste coach gedurende het gehele lesuur. Het is daarbij de bedoeling dat de oefeningen zwaar genoeg zijn en dat je je spieren gaat voelen. Dat is nodig om sterker te worden. De grootste uitdaging zit in de houdingsspieren. Dit zijn de niet zichtbare, diepgelegen spieren rondom het bekken en tegen de ruggengraat aan. Zij zorgen voor een stabiele romp. Deze spieren train je niet door een wandeling, maar juist met losse gewichten en het hele lichaam.”

Binnen sporten, maar wél veilig

Ben-Anne: “Ondanks de hoge vaccinatiegraad onder de 60+ groep houden we voorlopig nog wel afstand. We sporten in een grote open geventileerde ruimte en er zijn speciale vakken om 1,5 meter afstand te kunnen houden. Na de les wordt alles schoongemaakt. Dat stelt ons in staat om op een veilige manier te sporten.”

Gratis proefles

ZilverFitness volg je in kleine groepen op je eigen niveau. De leeftijd van de deelnemers ligt meestal tussen de 60 en 75 jaar. De lessen zijn in de sportschool van CrossFit Zwolle. Wil jij je hier graag bij aansluiten of ken je iemand die maar al te graag eens ZilverFitness wil proberen? Kijk dan op www.zilverfitness.nll en schrijf je in voor een gratis proefles. Liever telefonisch contact? Bel dan Ben-Anne op 030-752 35 48.

Het adres van Zilverfitness is; Schoenerweg 1D, 8042 PJ, Zwolle. In de sportschool van CrossFit Zwolle, bij de oude koekjesfabriek op het bedrijventerrein bij Westenholte.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden