Zwollenaar na dollemansrit veroordeeld voor schenden verkeersregels, vernieling lantaarnpaal en politieauto’s

Foto: Pixabay / Qimono

De rechtbank in Arnhem veroordeelt een 30-jarige man uit Zwolle voor twee jaar tot plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD). De man schond opzettelijk in ernstige mate de verkeersregels waardoor levensgevaar of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel ontstond. Hierbij vernielde hij een lantaarnpaal. Ook maakte de man zich schuldig aan het samen plegen van een diefstal.

Op 30 mei 2020 reed de man opzettelijk en doelgericht met zijn auto door Waardenburg, Opijnen, Zaltbommel en Velddriel, terwijl hij door meerdere politieagenten in dienstvoertuigen werd achtervolgd om hem te doen stoppen. Deze dollemansrit duurde ongeveer een half uur, waarbij vijf politieauto’s ernstige schade opliepen en een lantaarnpaal werd vernield. De man maakte zich verder nog schuldig aan het samen plegen van een diefstal van een stroomkabel op 12 mei 2021 in Geldermalsen.

De achtervolging had een grote impact op meerdere politieagenten. Zij stonden doodsangsten uit en wilden met gevaar voor eigen leven het voertuig doen stoppen om slachtoffers te voorkomen. Ook burgers zijn door het rijgedrag van de Zwollenaar erg geschrokken. Het is een geluk dat de gevolgen beperkt zijn gebleven tot materiële schade.

De rechtbank keek niet alleen naar de ernst van de feiten, maar ook dat verdachte de laatste vijf jaar meerdere keren is veroordeeld voor meerdere strafbare feiten. Daarom is volgens de rechtbank allen een ISD-maatregel passend. De maatregel wordt voor twee jaar opgelegd. De straf is daarmee gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Maatregel Inrichting Stelselmatige Daders (ISD)

De ISD maatregel is een maatregel op basis waarvan stelselmatige daders in een inrichting geplaatst kunnen worden die specifiek voor hen bestemd is. Het gaat hierbij om daders die door het plegen van reeksen delicten veel criminaliteit en onveiligheid veroorzaken. De ISD maatregel is voor een periode van maximaal twee jaar.

De maatregel ISD heeft de volgende doelstellingen:

  • Het terugdringen van ernstige criminaliteit en onveiligheid als gevolg van, door stelselmatige daders, gepleegde strafbare feiten.
  • Alleen bij duidelijke aanknopingspunten voor gedragsverandering en recidivevermindering zal aan de stelselmatige dader een aanbod voor een intensieve programma worden gedaan.

Met deze dwangmaatregel wordt beoogd het uitzichtloze patroon van vastzitten, vrijkomen en terugvallen dat deze groep stelselmatige daders kenmerkt, te doorbreken.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen