Waterstand in rivieren stijgt verder dan verwacht

Hoog water in de IJssel komt in de zomer niet vaak voor
Foto: WDO Delta

De waterstand in de grote rivieren Rijn, Waal en IJssel komt hoger uit dan woensdag werd verwacht. Rijkswaterstaat en de waterschappen denken dat de Rijn bij Lobith maandag een hoogste stand van ruim 14,5 meter boven NAP zal bereiken en daarna mogelijk nog verder stijgt. Woensdag dacht Rijkswaterstaat nog aan een hoogste stand van tussen de 12 en 13 meter boven NAP.

Het hoge water wordt met name veroorzaakt door enorme regenbuien in het stroomgebied van de Rijn in Duitsland. En de waterstand in de rivieren was al hoog omdat het de laatste maand veel heeft geregend. Hoogwater in de rivieren is in de winter niet ongebruikelijk, maar komt in de zomer uiterst zelden voor, zeggen de waterbeheerders. De uiterwaarden zijn in de zomer volop in gebruik voor recreatie en vee, maar stromen nu helemaal vol. Ook waterbergingen gaan vollopen.

Medewerkers van het waterschap inspecteren de dijken. Als de waterstand tot boven de 15 meter boven NAP bij Lobith stijgt, wordt dijkbewaking ingesteld. Het waterschap gaat volgende week ook coupures in de dijken sluiten om overstromingen te voorkomen.

Diverse gemeenten langs de grote rivieren sluiten laaggelegen parkeerplaatsen af, want die stromen ook vol. Campings aan het water moeten worden leeggeruimd.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden