PvdA, D66 en SP willen de handen uit de mouwen en aan de slag met de basisbaan

Onderhoud van groen zou een hele dankbare basisbaan zijn
Foto: Pixabay

PvdA, D66 en SP willen aan de slag met de basisbaan. Conciërges en klassenassistenten op school, hulpen langs het sportveld en ondersteuners in het verpleeghuis of het wijkcentrum. Wat de partijen betreft is het waardevol werk dat gedaan kan worden door mensen die hun plek op de reguliere arbeidsmarkt niet weten te vinden. Het is het tijd om ook in Zwolle de handen uit de mouwen te steken met een proef met de basisbaan: volwaardige vaste banen met veel impact voor de maatschappij.

“We zien in Groningen dat het werkt,” zegt PvdA-fractievoorzitter Patty Wolthof. “Daar zijn inmiddels dertig mensen aan passend werk geholpen, die er op de reguliere arbeidsmarkt niet tussenkwamen.” De drie politieke partijen dienen maandagavond tijdens de raadsvergadering over de Perspectiefnota 2022-2025 een motie in. Hiermee roepen ze het college van burgemeester en wethouders op om voor de begroting 2022 in november te komen met een voorstel om een pilot met basisbanen te starten in Zwolle. “Juist in de coronatijd zien we de druk in het onderwijs en de zorg oplopen, en de druk was daar al niet laag.” zegt SP-raadslid Bert Sluijer. “Tegelijkertijd staan er mensen aan de kant die de kans moeten krijgen op een passende baan tegen een eerlijk loon.”

“De basisbanen leveren zowel de samenleving áls mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt iets op. Het hebben van een baan zorgt voor persoonlijke ontwikkeling en is goed voor iemands mentale en fysieke gezondheid. Het is dus een win-winsituatie,” zegt D66-fractievoorzitter Sonja Paauw. De oppositiepartijen hebben er vertrouwen in dat hun voorstel voor een pilot maandagavond op steun van andere partijen kan rekenen. Afgelopen november zei fractievoorzitter Patrick Pelman van coalitiepartij GroenLinks ook dat het nu tijd is voor het invoeren van de basisbaan: “Het is tijd om te stoppen met praten over de basisbaan en echt aan het werk te gaan.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden