Naast fietsambassadrice is Marijn de Vries nu ook fietsburgemeester van Zwolle

De beide burgemeesters. Fietsburgemeester Marijn de Vries en burgemeester Peter Snijders
De beide burgemeesters. Fietsburgemeester Marijn de Vries en burgemeester Peter Snijders
Foto: Gemeente Zwolle

Ze is nog maar koud terug van een fietstocht van zes dagen door Nederland of ze kon zich melden op het gemeentehuis. Voormalig profwielrenner Marijn de Vries is geïnstalleerd als fietsburgemeester van Zwolle. Ze gaat zich de komende twee jaar inzetten om van Zwolle een betere en veiligere fietsstad te maken.

Het idee voor de fietsburgemeester komt van BYCS, een belangenorganisatie die steden beter wil maken door de fiets in te zetten. Wereldwijd zijn er inmiddels 126 ‘Bicycle Mayors’ in 35 landen. Als fietsburgemeester wordt De Vries een ambassadeur voor fietsmobiliteit en plezier in fietsen. Burgemeester Peter Snijders heeft fietsburgemeester Marijn de ambtsketting omgehangen en verwelkomd met de woorden: “Zwolle is een echte fietsstad, niet voor niets kreeg ik bij mijn komst hier een Zwolle fiets. En we hebben als stad een stevige ambitie, namelijk dé Wereldfietsstad zijn en blijven. Bij zo’n stad hoort ook een fietsburgemeester.”

Zwolle is al landelijk koploper als het gaat om goed en veilig kunnen fietsen in de stad, en het vorige week gelanceerde actieplan om nóg meer Zwollenaren op de fiets te krijgen komt daar nog eens bovenop. De Vries: “Het is fantastisch om fietsburgemeester te zijn in een stad waar het allemaal al zo goed voor elkaar is. Een hele eer. Toch denk ik dat er nog aandachtspunten zijn, en daar wil ik me graag voor inzetten.”

Zo neemt het aantal kinderen dat niet of niet goed kan fietsen jaarlijks toe. Op dit moment fietst landelijk gezien een derde van de kinderen in de basisschoolleeftijd nooit naar school. “Dat vind ik zorgelijk. Het is een vicieuze cirkel: ouders brengen hun kinderen met de auto omdat ze het onveilig vinden op de fiets. Daardoor rijden er meer auto’s rond scholen en wordt het onveiliger. En daardoor brengen nog meer ouders hun kinderen met de auto.” Dat terwijl fietsen kinderen zelfstandig maakt, en het is natuurlijk goed voor de conditie en de gezondheid. “Samen met verschillende partijen in de stad, zoals Sportservice Zwolle en de Fietsersbond, zou ik daar graag aan gaan werken. Onze Nederlandse fietscultuur is uniek. Die moeten we niet verliezen omdat we onze kinderen niet meer goed en veilig leren fietsen”, zegt De Vries.

Ze ziet zichzelf vooral als verbinder op het gebied van fietsen. “Wat me opvalt is dat plannen rondom fietsen voornamelijk vanuit de afdeling mobiliteit worden gemaakt. Dat terwijl fietsen ook steeds hoger op de agenda komt als het gaat om meer mensen in beweging te krijgen. Fietsen wordt steeds prominenter genoemd in de landelijke, regionale en lokale sportakkoorden. Ik zou in Zwolle graag zien dat de handen ineen geslagen worden: ik weet zeker dat er dan veel energie en enthousiasme vrijkomt en dat het ons verder gaat brengen. Op twee wielen.”

  • Fietsburgemeester Marijn de Vries is natuurlijk benieuwd hoe Zwollenaren denken over fietsen in hun stad. Ze nodigt daarom iedereen uit met haar in gesprek te gaan. Dat kan via e-mailadres [email protected].
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen