Zwemmen in de IJssel of Zwarte Water, springen van een brug of sluis kan een boete opleveren van 150 euro

Springen van bruggen is levensgevaarlijk
Springen van bruggen is levensgevaarlijk
Foto: Pixabay

Het is levensgevaarlijk, en toch doen mensen het: springen van bruggen en zwemmen in de IJssel. Een sprong van bijvoorbeeld de Twistvlietbrug of van de Katerveersluizen lijkt uitdagend. Maar het kan een boete van 150 euro opleveren.

De gemeente Zwolle wil voorkomen dat zwemmers letsel oplopen of verdrinken en daarom wordt door medewerkers van Toezicht en Handhaving en de politie met grote regelmaat gecontroleerd bij de locaties waar zwemmen of springen verboden is.

Kinderen zien het gevaar niet en gebruiken de bruggen of bijvoorbeeld de Katerveersluizen in Spoolde als klimattractie. Ouders doen er goed aan met hun kinderen over de gevaren te praten. De Twistvlietbrug is hoger dan iedereen denkt. En de springer loopt het risico op een klaplong of botbreuken. De bodem van de Katerveersluis is onregelmatig en van beton. Een duik is dan levensgevaarlijk. Voorwerpen onder water en op de bodem kunnen bovendien lelijke snijwonden veroorzaken. Daarnaast varen er vracht- en plezierschepen. Met name door de onderstroom bij vrachtschepen kan een zwemmer onder het schip worden getrokken en een schipper heeft nauwelijks zich op een zwemmer. Daarbij is de stroming en zijn de draaikolken in het Zwarte Water zo sterk dat er niet tegenop te zwemmen is.

Zwemverbod
Het is verboden om te zwemmen:

  • In de vaargeul van rivieren en kanalen.
  • In de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken van schepen.
  • Bij een brug, sluis, stuw of ballenlijn.
  • In de routes van veerponten.
  • In en rond havens.
  • In snelvaargebieden.
  • Op andere plekken die zijn aangewezen als verboden gebied.

Overlast

Jongeren maken in al hun enthousiasme en plezier lawaai en dat geeft overlast voor omwonenden. Ook laten zij afval achter en gedragen zich soms intimiderend naar bewoners. De gemeente ontvangt hierover regelmatig meldingen.

Melden

Omdat de handhavers en politie niet overal tegelijk kunnen zijn wordt mensen die overlast ervaren gevraagd te bellen met 0900 8844. Of men kan een melding doen via www.zwolle.nl/melding.

Veilig zwemmen

Zwolle heeft drie zwemplassen waar iedereen veilig kan zwemmen, surfen, spelen en zonnen: dat zijn de Wijthmenerplas, Agnietenplas en Milligerplas. Veilig zwemmen kan ook in de zwembaden kan in het openluchtbad in Wipstrik, het overdekte zwembad de Vrolijkheid, in Stadshagen in het overdekte bad Bubbels Bewegen en in de drie zwembaden van op de campus van Windesheim.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen