Zwolse activisten vallen ‘dood neer’ bij het noodwaarschuwing van de overheid

Die In van Extinction Rebellion op de Grote Markt in Zwolle
Foto: Extinction Rebellion

Zoals iedere eerste maandag van de maand zijn de klimaatactivisten van Extinction Rebellion weer verzameld op de Grote Markt in Zwolle. Bij het klinken van het luchtalarm vallen ze ‘dood’ neer op de klinkers. Waar de overheid bij de noodwaarschuwing aangeeft dat het een test is, roepen de activisten dat het juist geen test is.

‘‘Dit is geen test! Onze levens zijn in gevaar. We bevinden ons in een crisis van ongekende omvang”, wordt er geroepen. De crisis waar ze aandacht voor vragen is niet de coronacrisis, maar de klimaatcrisis. Volgens hen is de coronacrisis slechts een hobbeltje in de weg in vergelijking met de crisis waar we al veel langer mee te maken hebben. De roep om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis wordt het laatste jaar overschaduwd door coronanieuws.

Historische uitspraak

Enkele weken terug stond de klimaatcrisis volop in het spotlicht toen de rechter oordeelde dat Shell de CO2 uitstoot met 45% moet verminderen in 2030 ten opzichte van 2019. ”Dit is een historische uitspraak”, zeggen de klimaatactivisten. ”Nog nooit heeft een rechter een bedrijf zoiets opgelegd’’, stelt klimaatactivist Miriam Voortman. De activisten hopen dat deze rechtszaak ertoe zal leiden dat veel andere vervuilende bedrijven ook ter verantwoording worden geroepen. ‘‘We weten nu dat het mogelijk is. Dit is een wake-up call voor alle grote bedrijven. Neem je verantwoordelijkheid in de klimaatcrisis, anders kun je zomaar een rechtszaak aan je broek krijgen.”

Tijdens de zogenaamde ‘die-in’ wordt er een speech gegeven waarin de omstanders worden opgeroepen om zich ook actief tegen het huidige systeem te keren. ‘’Wij hebben recht op leven en dus op een leefbare planeet! De overheid en de grote vervuilers brengen deze rechten in gevaar. En wij hebben het recht om onszelf daartegen te verdedigen. We hebben zelfs de plicht.’’

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden